Connect with us

Shopping

Torsdag er de brukt opp: Norge er verst

Published

on

Torsdag er de brukt opp: Norge er verst

Verdens Overforbruksdag, eller Earth Overshoot Day, markeres i år 1. august, en dag tidligere enn i fjor. Resten av året lever vi over evne, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF.

– Vi synker stadig dypere i gjeldssumpen når vi år etter år fortsetter å bruke naturressursene våre på kreditt.

På sju måneder har altså verden brukt opp naturressursbudsjettet for hele året.

– Alle som har litt økonomisk forståelse vet hva som skjer når vi bruker mer enn det vi har råd til. Det ender sjelden godt, sier Andaur.

Tar til orde for en mer sirkulær økonomi

Andaur mener at myndighetene må ta grep for å bremse forbruket vårt.

– Vi er helt nødt til å redusere forbruket vårt og legge om fra lineær til sirkulær økonomi. Dersom vi ikke gjør det, vil vi ikke nå klimamål og risikere fullstendig naturkollaps, sier hun.

WWF mener det haster med få verden over på en sirkulær økonomi, som legger til rette for å reparere fremfor å kaste, som for eksempel elektriske apparater. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
WWF mener det haster med få verden over på en sirkulær økonomi, som legger til rette for å reparere fremfor å kaste, som for eksempel elektriske apparater. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Vis mer

Med sirkulær økonomi menes å ta i bruk ressursene som allerede er utvunnet fra naturen ved reparasjon, gjenbruk og resirkulering.

– Det betyr at vi i større grad må fokusere på å forvalte naturressurser som allerede er i omløp fremfor avfallshåndtering, sier generalsekretæren.

Norge i verdenstoppen

Datoen 1. august er overforbruksdagen for hele verden samlet. I Norge står det verre til, og vi er på verdenstoppen når det kommer til overforbruk. Her faller overforbruksdagen på 12. april, slik den gjorde i fjor.

Kun 24 land har høyere forbruk, viser oversikten fra tankesmia Global Footprint Network , som regner ut Verdens Overforbruksdag.

– Om alle hadde levd som oss, hadde vi trengt 3,6 jordkloder, sier Andaur.

Verst i klassen er Qatar, som hadde brukt opp sin naturkvote for 2024 allerede 11. februar.

Det finnes samtidig flere land som ikke bruker opp sine naturressurser, og dermed ikke har en overforbruksdag. Det gjelder for eksempel Kenya og Afghanistan.

(©NTB)

Continue Reading