Connect with us

Sports

Tobias Grøndahl dominerte for Norge: – Ekstremt viktig for oss

Published

on

Tobias Grøndahl dominerte for Norge: – Ekstremt viktig for oss

STYRER NORGE: Tobias Grøndahl leverte en svært sterkt i OL-oppkjøringen mot Spania. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

(Norge – Spania 35–29) Norges nye playmaker dominerte stort. Tobias Grøndahl (23) styrte omtrent alt da Spania-stjernene ble utklasset 11 dager før OL.

Grøndahl avsluttet showet med å sette inn sitt åttende mål på backhand, etter en piruett, før han satte det niende på straffe. I tillegg leverte norsk håndballs nye stjerne 10 målgivende pasninger.

– Tobias blir ekstremt viktig for oss i Frankrike. Han har en kreativitet og hjerne som er ekstrem, sier Sander Sagosen til VG. Han mener det ikke er noe i veien for at Grøndahl kan prestere like godt i OL.

– Men samtidig skal vi ikke legge for mye press på en relativt ung gutt, sier han.

Landslagssjef Jonas Wille og esset Sander Sagosen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Men Grøndahl sparer ikke på ambisjonene. Han frykter ikke OL-nervene.

– Jeg skal være ærlig på at jeg alltid har hatt den tryggheten og selvtilliten som skal til for å stå utpå der å styre det norske landslaget. At det går såpass bra gir en ekstra boost. Jeg hører at medspillere og trenere er fornøyde med meg og stoler enda mer at det jeg kommer med før og etter kamper – små detaljer. Jeg får det selvfølgelig litt som jeg vil, men det skjer i samarbeid med alle andre, sier Tobias Grøndahl til VG.

– En ting er det vi ser ute på banen, men det handler også om helheten. Hvordan Grøndahl kommuniserer med oss trenerne og hvordan han snakker med Sagosen og resten av spillerne. Det er ekstra fint med ham. Han har blitt moden på å finne balansen mellom nye ting og vårt faste konsept, beskriver landslagssjef Jonas Wille.

– Når han slipper ballen videre er han ekstremt god, mener Kristian Bjørnsen.

Grøndahl skapte fest sammen med resten av håndballgutta i nest siste kamp før OL-åpningen mot Argentina 27. juli. Å ta Spanias skalp betyr mye selvtillit før avreisen til Paris.

Alex Dushebajev & co. floppet med 13. plass i vinterens EM, men tok medalje i fem mesterskap før det.

OL-generalprøven mot Spania torsdag får imidlertid ingen se. Den går lukket for publikum og presse i Hamar. Mer om det til slutt i denne saken.

Tobias Grøndahl er «bare» 182 cm høy. Men hver eneste av dem er eksplosive. Norge kom tregt i gang, men etter hvert fikk bærumskaren satt opp et angrepsspill som ofte endte i fete sjanser ute på kantene.

Venstrekant Alexander Blonz var feilfri med hele syv scoringer før pause (to på straffekast). Mens Kristian Bjørnsen på motsatt kant satte alle fire skudd i mål.

– Det er skikkelig gøy. Vi har mange elementer som fungerer godt, sier veteranen Bjørnsen.

SYV PÅ STRIPE: Alexander Blonz scoret på alle syv skudd før pause. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Målvakt Torbjørn Bergerud (lite ryggproblem) og kaptein Christian O’Sullivan (finger ut av ledd) manglet på banen. OL-reserve Sander Drange Heieren kom inn med gode redninger i det norske målet.

Også Sander Sagosen bidro godt. Han ble satt opp av Grøndahl og serverte en målgivende pasning til Blonz bak ryggen. Sagosen fikk også hvile inn mot pause.

Slik blir OL: Sjekk håndballens program og sendetider

Norge imponerte og ledet 19–17 halvveis.

Etter omgangen ble Tobias Grøndahl stående igjen på gulvet sammen med landslagssjef Jona Wille og hans taktikktavle. Så sentral er den tidligere Elverum-spilleren blitt etter at han først slapp til for fullt da Norge var så godt som ute av EM i januar.

STERK KAMP: Sander Sagosen viste at OL-formen er i anmarsj. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Han kombinerte inn et nytt mål med Sander Sagosen rett etter pause. Grøndahl fant rytmen med Norges mangeårige ess. Også Harald Reinkind meldte seg på. Norge ledet 28–23 halvveis i 2. omgang.

Grøndahl styrte og strekspillerne Magnus Gullerud og Petter Øverby viste at de blir viktige i OL. Etter hvert satte playmakeren også inn fire kontante straffemål bak Barcelona-keeper Gonzalo Pérez de Vargas.

Landslagssjef Jonas Wille opplyser til VG at det ikke er sportslige årsaker til at torsdagens andre OL-oppkjøringskamp mot Spania spilles for lukkede dører.

– Resultatet kommer ikke til å være hemmelig, smiler Wille.

Han viser til Norges Håndballforbund.

– Det er gjort en vurdering av hva som kreves både økonomisk og ressursmessig for å avholde to landskamper for Håndballgutta med fullt arrangementsrigg på to ulike dager i juli. Konklusjonen ble at den beste løsningen er å kjøre én ordinær kampdag med full hall i Gjøvik, på samme dag som Håndballjentene, sier pressekontakt Lars Hojem Kvam i NHF.

– Det blir en uoffisiell landskamp. For spillere og trenere blir det som en helt vanlig match, en siste generalprøve før OL, bortsett fra at hallen er tom.

De var varmet opp av PS! Nora Mørk og håndballjentene tok en prestisjeseier over Danmark.

Continue Reading