Connect with us

Shopping

To Temu or not to Temu

Published

on

To Temu or not to Temu

Det er ingen grunn til å ha «Temu-skam».

Publisert:

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Den kinesiske nettbutikken Temu tilbyr alt fra klær og sko, til smykker, sykkelutstyr og hageredskaper. Appen ligger på topp blant de mest populære shopping-appene hos Apple, med Ikea og Trumf på henholdsvis andre- og tredjeplass. 

Her finner man ALT. Starte neglesalong på jenterommet med led-lampe til shellacken, null problem. Kanskje gøy å tilby hull i ørene også? 72 kroner koster det for «Ørepiercingverktøy». Her finnes «Mini Robot Støvsuger» til 89 kroner, møbler og spionkamera gjemt i en penn til 184 kroner. Noe for enhver altså.

Nylig skrev vi om brudeparet som kjøpte hele antrekket til den store dagen fra den kinesiske appen.

Det er bra å være prisbevisst og jakte gode tilbud, det er ingen skam å snu på kronen i de tidene vi er inne i nå. Og derfor er det heller ingen grunn til å ha såkalt «Temu-skam». Det er smart å spare penger.

Les også

Bryllupsantrekk fra Temu: – Veldig fint og veldig billig

Både Shein og Temu har fått europeiske myndigheter til å gjennomgå sine importregler.

Så hva er egentlig problemet med Temu?

Et problem er at du ikke helt vet hva du får. Hverken rent visuelt, kvalitetsmessig eller innholdsmessig.

I sommer testet NRK, sammen med Miljødirektoratet, 13 varer tilfeldig valgte varer fra Temu. Det meste gikk gjennom kontrollen hvor de sjekket for farlige stoffer, men med noen ganske vesentlige unntak. Det var øredobber med det kreftfremkallende stoffet kadmium og en lekehund med bly.

Vår søsterpublikasjon Tek har avslørt kopierte produkter og ulovlig markedsføring. Temu knabber bilder fra originalmerker og bruker dem selv, men produktene de sender er dårlige kopier. 

Til MinMote har Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen bedt nordmenn kjøpe mindre og velge bedre kvalitet for å få ned det enorme miljøfotavtrykket fra tekstiler. Fast fashion er et stort miljøproblem, og på Temu kan man få seg en genser til 70 kroner. 

I et bærekraftsperspektiv er det også et poeng at vi ikke vet noen ting om hvordan produktene fra Temu er laget. Det sier jo seg selv at når en genser koster 70 kroner, så drypper det ikke mye til de som har laget den.

Les på E24+

– Bruker alle triksene

Så kan man jo spørre seg hvor mye man vet om produksjonsvilkårene til de som laget hårbørsten man kan kjøpe på Normal, serviettene fra Nille eller klærne fra H & M? Står det ikke «Made in China» under de aller fleste tingene våre hjemme allerede?

En vesentlig forskjell er at de store kjedene kan stille krav til sine leverandører. De, og vi som forbrukere, kan kreve sporbarhet, for å unngå at vi bidrar for eksempel til barnearbeid. Denne muligheten har vi ikke hos Temu.

Temu selv har en nordisk pressetalsmann som svarer på kritikken selskapet får i media. Han sier selskapet etterstreber kvalitet, bærekraft og rettferdig handel, og at produktene deres skal tilfredsstille ulike EU-krav, som CE-merking CE-merkingBetyr at produsenten garanterer at grunnleggende sikkerhetskrav for produktet er oppfylt og kan dokumenteres. Kilde: Forbrukerrådet. Når det oppdages giftige produkter, er selskapet kjappe med å trekke disse fra nettbutikken, for så å forfatte et PR-vennlig svar.

Nå kan det hende vi allerede har sett toppen av Temu-kaken.

Selskapet som eier appen, PDD Holdings, leverte nylig resultatrapport og varslet at inntektsveksten var forventet å falle fremover, blant annet på grunn av økende konkurranse. Ifølge Financial Times er investorene skeptiske til det de mener er mangelfull informasjon fra selskapet, og det at det nekter å betale ut utbytte til tross for en stor kontantbeholdning.

Financial Times påpeker imidlertid at den største trusselen nok ligger i at det er nye reguleringer på trappene, både i USA og Europa, blant annet regler rundt importtariffer, som kan stikke kjepper i hjulene for det som nærmest har vært en fri flyt av småvarer fra Kina.

Det er opplest og vedtatt av vi må få slutt på bruk-og-kast-mentaliteten. Men det går ikke av seg selv. Importen av slike varer må reguleres strengere også her hjemme.

Det er lov å jakte gode tilbud, ingen skal trenge å føle skam over å handle billig. Men kollektivt må vi faktisk gjøre noe.

Å kjøpe-kjøpe er blitt en sykdom
Og den er farlig fordi vi tror
At det bestandig er nok å ta av 
Og evig rikdom på moder jord.

Siste vers av Kjøpe-verset av Sidsel Mørck.

Les også

Temu-kunder slipper toll: – Subsidiering av fast fashion

Les også

Opprør blant Temu-forhandlere

Continue Reading