Connect with us

Fashion

Temu-kunder slipper toll: – Subsidiering av fast fashion

Published

on

Temu-kunder slipper toll: – Subsidiering av fast fashion

Norske butikker betaler, mens utenlandske aktører går fri.

Publisert: Publisert:

Det synes Johnny Ottesen, sjef for motehuset VoiceVoiceEier og drifter 200 kleskjeder i Norge gjennom kjedene Match, VIC og Boys of Europe. , lite om.

– Vi ønsker i utgangspunktet all konkurranse velkommen, også aktører som Temu. Vi er imidlertid opptatt av at konkurransen skjer på like vilkår. Slik er det ikke i dag, sier han til E24.

Ved nyttår ble 350-kronersgrensen fjernet. Den lot nordmenn importere varer fra utlandet uten å betale avgifter som momsmomsEt annet navn for merverdiavgift. I Norge utgjør den normalt 25 prosent av salgssummen på alle varer og tjenester. Det er en indirekte skatt som er ment å treffe forbruk. og tolltollEn avgift som staten legger på varer som bringes inn til eller ut fra landet., opptil 350 kroner.

I stedet ble det innført en ordning som skal sikre at Norge får inn merverdiavgift fra utenlandske selskaper som selger til norske forbrukere. Den går under navnet VOECVOECVAT On E-Commerce, en ordning for innkreving av merverdiavgift fra utenlandske nettbutikker. og innebærer at pakker til under 3000 kroner slipper fortolling.

Les på E24+

De skjulte boligmanglene: – Du må si ifra ganske fort

Samtidig betaler norske klesbutikker 10,7 prosent toll på det de importerer inn til landet.

– Denne subsidieringen av «fast fashion» er vi sterkt kritiske til, sier Ottesen.

Temu på topp

Han poengterer at klesbransjen i Norge er en del av en global konkurransearena.

– Den største veksten i bransjen kommer fra tilbydere av ekstremt billig mote – såkalt «fast fashion» og «hyper fashion». Dette fordi pris er den sterkeste etterspørselsdriveren i bransjen.

Johnny Ottesen

Sjef i motehuset Voice, som eies av milliardær Olav Nils Sunde.

Kinesiske Temu kom inn på det europeiske markedet i fjor. Der får man produkter til svært lave priser, med gratis frakt fra Kina.

En fersk undersøkelse fra Postnord viser at nordmenn har omfavnet billigbutikken.

Temu er på topp når nettshoppere svarer på hvilke utenlandske nettsider de har handlet fra i det siste. Det er trolig første gang en kinesisk aktør er på topp i Norge, uttalte pressesjef Haakon Nikolai Olsen i Postnord til E24 i helgen.

Les på E24+

De pynter boligene før salg: – Like vanlig som å ha megler

Svensk nettbutikk mot Skatteetaten

Ifølge Jarle Hammerstad, Virke-direktør for bransjepolitikk, har det vært en eksplosiv økning i netthandelen fra kinesiske aktører, stimulert av VOEC-ordningen.

– Vi mener det blir konkurranse på ulike vilkår. Fri toll, å sukre pillen litt, var et viktig poeng da VOEC skulle etableres. Uten det hadde det vært vanskeligere å få de utenlandske aktørene til å registrere seg. Men vi er tydelig på at det ikke kan være en varig løsning, der noen slipper unna tollen og andre ikke.

VIL HA ENDRING: Jarle Hammerstad i Virke mener VOEC-ordningen skaper konkurranse på ulike vilkår.

Ordningen er faktisk så gunstig at nettbutikken Boozt har havnet i kamp mot Skatteetaten for å få lov til å bli med.

Det svenske selskapet er registrert i Norge som utenlandsk foretak, og betaler dermed tekstiltoll. Ved å komme på VOEC-listen ville Boozt spart 45 millioner kroner årlig på å slippe nettopp det, ifølge selskapet selv.

Skatteetaten mener båndene til Norge er for sterke til at det kan tillates og har gått til sak. Boozt vant i tingretten, men Skatteetaten anket. Det ventes dom fra lagmannsretten denne måneden.

Hvis Boozt vinner, vil flere følge etter, tror Hammerstad.

– Zalando, som er dobbelt så store, vil nok gjøre det samme. Store utenlandske tekstilaktører med nettoomsetningnettoomsetningTotalt salg minus returer, rabatter og lignende. i Norge ser at det er mer lukrativt ikke å ha tilstedeværelse i Norge.

I en e-post via PR-kontakt Ingvild Fylling uttaler Zalando at de ønsker rettferdig tilgang til VOEC-ordningen og at Zalando skal være underlagt de samme regulatoriske forhold som andre aktører i bransjen.

– Vi er for en omfattende anvendelse av VOEC-ordningen, og dermed like konkurransevilkår for alle ikke-norske e-handelsbedrifter.

Regjeringen: Har vært en suksess

Det er Finansdepartementet som har ansvar for VOEC-ordningen.

Statssekretær Erlend Trygve Grimstad (Sp) uttaler at «i prinsippet er det uheldig med forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske selgere».

Finansminister Vedums statssekretær Erlend Trygve Grimstad sier regjeringen ikke har planer om å erstatte VOEC-ordningen.

Regjeringen mener likevel at tollfritaket er nødvendig for å sikre at det betales merverdiavgift til Norge. Grimstad viser til begrunnelsen fra da ordningen ble foreslått i 2019.

Det handlet om at regelverket for å beregne toll er komplisert og vil være krevende å forholde seg til for store netthandelsplattformer.

– Solberg-regjeringen mente at hensynet til oppslutning om VOEC-ordningen var så tungtveiende at det forsvarte en forskjellsbehandling mellom utenlandske VOEC-registrerte foretak og norske foretak som importerer tilsvarende tollbelagte varer, skriver Grimstad i en e-post.

Han konkluderer med at ordningen har vært en suksess.

– Tidligere ble det ikke betalt noen avgifter på varer under 350 kroner som ble solgt fra utlandet til Norge.

Continue Reading