Connect with us

Gambling

Tapte sparepengene på gambling. Nå har han fått dem tilbake.

Published

on

Tapte sparepengene på gambling. Nå har han fått dem tilbake.

En 21-åring fra Østlandet spilte bort sparepengene sine. Nå har DNB betalt tilbake en betydelig del av pengene.

Kortversjonen

Da mannen var 18 år gammel opprettet han kontoer hos flere utenlandske pengespillselskaper. Skoleeleven trodde han skulle innkassere store gevinster på oddsspill, fordi han selv spilte fotball – i norsk 3. divisjon.

– I løpet av noen uker rotet jeg bort sparepengene mine. Og penger jeg vant, ble brukt til å spille for på nytt, har han tidligere fortalt til Aftenposten/E24.

Dette kunne mannen gjøre til tross for at norske myndigheter har bedt bankene om å stanse pengeoverføringer til og fra utenlandske pengespill.

– Jeg har overføringer til utenlandske spillselskaper for over 1,8 millioner kroner, uten at banken har spurt meg om hvor jeg har fått disse pengene fra eller hva de går til.

Først ble klagen avvist

Banken ble imidlertid frikjent, da mannen første gang klaget saken inn til Finansklagenemnda. Årsaken var navnet på selskapet som fungerte som mellomledd mellom banken og pengespillselskapene.

For å unngå forbudet mot transaksjoner mellom banker og pengespill i utlandet, tok pengespillselskapene i bruk tredjepartsløsninger. Pengene ble sendt via disse for å skjule pengenes egentlige mottager og avsender.

Disse ble etter hvert identifisert av Lotteritilsynet, og bankene fikk fortløpende beskjed om hvem disse aktørene var. Men mellomleddet som mannen brukte sto ikke på tilsynets liste på det tidspunktet. Selskapet kom på listen først litt senere.

– Det skal mye til før vi har gitt kunden medhold i slike saker. Da må banken ha visst hva pengene går til, uttalte nemnden.

Ble ikke stanset

Men mannen sprakk og begynte å spille igjen i fjor høst. Da benyttet han en aktør som bankene hadde fått beskjed om å ikke formidle penger til og fra.

Kontoutskriftene hans viser blant annet at han i løpet av tre dager i oktober i fjor gjennomførte 30 transaksjoner til og fra pengespill – på til sammen over 200.000 kroner.

Banken gjorde ifølge mannen ikke noe forsøk på å stanse overføringene, selv om den visste om mannens spilleproblemer.

På nytt klaget mannen DNB til Finansklagenemnda. Hadde den blitt behandlet i nemnda, ville mannen trolig ha hatt en langt bedre sak enn første gang.

Dette fordi mannen brukte et mellomledd som var «svartelistet» av Lotteritilsynet. Banken visste også om hans spilleproblemer.

Enige om «minnelig løsning»

Nå er saken trukket, etter at banken er blitt enig om det som beskrives som «en minnelig løsning».

– Banken har ikke mulighet til å kommentere enkeltstående kundeforhold, men vi prøver alltid å finne minnelige løsninger i tilfeller hvor det er grunnlag for det, opplyser kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Til tross for denne saken: Ifølge Korsberg Dalsbø jobber banken kontinuerlig med å sikre at betalingsformidlingsforbudet blir etterlevd.

– Vi følger blant annet opp vedtak mot ulovlige spillselskaper fra Lotteritilsynet og vurderer produkttilbud når kunden informerer om spillavhengighet.

Fornøyd med avtalen

Innholdet i avtalen er taushetsbelagt. Men Aftenposten har grunn til å tro at mannen har fått betalt tilbake en god del av pengene han spilte for i fjor.

– Jeg er fornøyd. Det er en god avtale for meg, sier mannen.

Han legger likevel ikke skjul på hva spillingen gjorde med ham. Han forteller at han «ble helt ødelagt» av aktiviteten. Men han ser nå lysere på tilværelsen.

– Jeg har ikke spilt for en krone siden i fjor høst, sier han.

Lotteritilsynet hører av og til om lignende saker, men seniorrådgiver Trude Gjeiktanger Høgseth Feld sier det ikke er snakk om mange tilfeller.

– Dette er et forhold mellom banken og kunden som Lotteritilsynet ikke er involvert i.

Continue Reading