Connect with us

Shopping

Ståle Solbakken forklarer norsk 3–2–5-formasjon – nytt grep skal hjelpe Alexander Sørloth

Published

on

Ståle Solbakken forklarer norsk 3–2–5-formasjon – nytt grep skal hjelpe Alexander Sørloth

NYE GREP: Erling Braut Haaland slipper å få Alexander Sørloth så tett oppå seg med Ståle Solbakkens nye grep. Til høyre: Leo Skiri Østigård. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hvordan skal Ståle Solbakken få det beste ut av både Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth?

  • 19.30: Avspark i Danmark – Norge. Kampen sendes på TV 2 Direkte, du kan også følge den i VG Live.

Det spørsmålet er en av hovedårsakene bak landslagets nye, taktiske vri.

I forrige samling begynte landslaget å eksperimentere litt med et nytt grep.

For selv om Norge stiller opp i en 4–3–3-formasjon på papiret, ser det ikke alltid slik ut i praksis.

Mot Kosovo gikk venstrebacken David Møller Wolfe opp som kant når Norge hadde ballen, mens høyreback Kristoffer Vassbakk Ajer ble stående som «en tredje midtstopper».

– Litt enkelt sagt handler det litt om Sørloth. Det gjør at han ikke kommer oppå Erling, men kan kommer inn i banen. Han får en «kant» på utsiden av seg. Det fungerte veldig bra mot Tsjekkia, men ikke så bra nå.

Alexander Sørloth var skadet mot Kosovo, men stakk likevel innom:

Landslagssjefen mener Jørgen Strand Larsen ble litt for bred i kampen mot Kosovo. Han ønsker at kanten skal trekke inn som en «ekstra spiss» når Norge angriper, mens Martin Ødegaard jakter mellomrommet bak Haaland og «kantspissen».

Solbakken har fått et luksusproblem på topp. Erling Braut Haaland er lagets store stjerne og toppscorer i Premier League, men Alexander Sørloth har også levert en kanonsesong som spiss og scoret 23 ligamål for Villarreal i spanske La Liga.

Men Solbakken benekter at det er en erkjennelse om at han ikke har fått nok ut av Sørloth på landslaget, og peker på målsnittet til Haaland og Sørloth under hans ledelse.

– De har jo vært gode, men man prøver hele tiden å forbedre og maksimere hans spisskompetanse. Men jeg har ingenting å klage på når det gjelder Alex.

Men én annen fikk unngjelde på Ullevaal:

Både Arsenal og Manchester City, klubbene til Norges to største stjerner, har hatt suksess med liknende grep.

– Det er en formasjon som er med ball, vel å merke. Manchester City har bygget opp litt med det ved at Rodri får en spiller ved siden av seg. Álvarez har kanskje vært litt i den rollen ved siden av Erling, så det er vel det som likner mest.

Manchester City bygger opp spillet sitt i en slags 3–2–5-formasjon, riktignok med to typiske mellomromsspillere bak spissen, istedenfor en såkalt «kantspiss».

I grafikken nederst ser man hvordan venstreback Josko Gvardiol går opp som kant, akkurat slik Wolfe gjorde mot Kosovo:

I Norges nye formasjon mot Kosovo var det altså venstreback David Møller Wolfe som trakk høyt opp på sin side, mens høyrebacken på motsatt side trakk innover i banen og dannet en treer med de øvrige midtstopperne.

Wolfe forklarer det slik:

– Tanken er vel at vi får en ekstra mann i frispillingen når Ajer går inn som en tredje midtstopper. Da får vi «Kissa» og Sander som to dype midtbanespillere i en 3–2–5-formasjon. Hvis vi klarer til å få ballen opp vil det alltid være ledig motsatt siden vi er fem mann der oppe, sier han til VG.

Continue Reading