Gambling
Slår insektalarm: – Bekymrer alle som driver med dette
Mengden av insekter i Norge har gått ned de siste fire årene. Overraskende sier forsker.
I 2017 kom en nedslående studie fra Tyskland som viste at mengden insekter i tyske naturreservater hadde sunket med 75 prosent på bare 30 år.
Derfor begynte forskere her til lands etter oppdrag fra Miljødirektoratet å telle Norges insekter.
– Da var det mange forskere som lurte på «oi, hvordan står det til i mitt land?» sier Jens Åström, prosjektleder og forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Overraskende
Etter fire år med telling er trenden klar – mengden insekter går ned i Norge. Og det ganske mye. Så langt har prosjektet «Nasjonal overvåkning av insekter i Norge» estimert en nedgang i mengden insekter på ca. 14 prosent årlig i perioden 2020–2023.
– I de årene har det gått ned ganske kraftig i alle regioner som vi har målt. Det er litt overraskende at det er en såpass stor nedgang, og at vi er i stand til å se nedgangen på så få år, sier Åström.
– Betydelig nedgang
– Når man begynner å bli så gammel som meg, så trenger du strengt tatt ikke telle.
Det sier Petter Bøckman. Han er zoolog ved Naturhistorisk museum, og minnes tilbake til da han som ung gutt løp rundt etter insekter.
– Det er en betydelig nedgang av insekter. Jeg husker godt hvordan det var å være i skogen som guttunge. Det var dyr som kravlet og krøp overalt. Det er ikke det at det ikke er dyr nå, men det er ikke de mengdene lenger, og det er ikke den variasjonen.
Både Bøckman og Åström peker på at insekter er en veldig stor del av økosystemet, og at vi ikke vet hva som skjer hvis en stor del av dem blir borte.
– Det som er skummelt er at vi ikke har oversikt over mulige konsekvenser, sier Bøckman.
Påvirkes av været
Noe av det nye forskerne ved Norsk institutt for naturforskning har sett på i denne perioden, er hvordan været påvirker insektene. Det er kjent at været om sommeren spiller en veldig stor rolle for insektene, forteller forsker Åström. Men de påvirkes også av vinteren.
– Insektene her i Norden trenger å overleve den tøffe vinteren, og da går de i en form for dvale. Da trenger de beskyttelse mot tørt og kaldt vær, og et godt snødekke kan man tenke seg at er en god isolasjon for insektene, sier Åström.
Derfor kan milde vintre påvirke insektene negativt, men Åström understreker at dette alene ikke kan forklare nedgangen.
Effekt som sprer seg
Insektene forsvinner i andre land også. England, Nederland, Tyskland og USA for å nevne noen. I 2019 la den tyske regjeringen frem en handlingsplan for å stoppe insektdøden. Bøckman frykter den samme nedgangen er på vei til Norge.
– Hvis du ber meg gjette, så vil jeg tro at det vi ser er det noe av det samme som har blitt observert i Tyskland, bare at vi ligger litt etter her på berget. Menneskene tar større plass, da er det ikke rom for så mange dyr, sier Bøckman.
– Bekymrer nedgangen deg?
– Det bekymrer alle som driver med dette. Vi ser det jo på andre dyr òg – spurv for eksempel var en av Norges vanligste fugler. Nå er den ikke det.
Forsker Jens Åström er enig at det finnes en uro i den vestlige verden om insektdøden, men han er litt mer optimistisk. Han sier at de må telle i minst ti år for å fastslå at det er en varig nedgang.
– Det er mulig at dette er en tilfeldig periode hvor vi har hatt et par dårlige år, og at det vil ta seg opp igjen. Det er min forsiktige optimisme. Her jeg er i Trondheim har det blitt skikkelig vår, og nå flyr det mye insekter her oppe. Så blir det interessant å følge med på utviklingen.