Connect with us

Gambling

Seks av ti kvinner har alvorlige mensensmerter

Published

on

Seks av ti kvinner har alvorlige mensensmerter

Frida er ikke alene om å ha sterke plager i forbindelse med syklusen. Det viser en ny undersøkelse fra CARE Norge.

– For min del er det mange nivåer av veldig sterk fluktrespons som kommer. Og den heftigste er jo den å ikke leve lenger, forteller Frida Marie Grande. Hun er influencer og brenner for mer kunnskap om kvinnehelse.

I januar 2023 ble hun diagnostisert med PMDD, eller «PMS på speed» som hun kaller det.

– Jeg fikk selvmordstanker første gang da jeg var rundt 25. Jeg har alltid vært frisk som en fisk, både fysisk og psykisk, så jeg skjønte ikke hvor det kom fra i det hele tatt. Og så kom det oftere og oftere. Jeg skjønte virkelig ingenting, og ante ikke at det kunne ha noe med syklusen min å gjøre, forteller Grande.

For Grande er det tiden mellom eggløsning og menstruasjon som er tung.

– Det er jo halve måneden og ergo halve året, da. Det er ikke like ille alle 14 dagene før mensen heldigvis, men det er et dropp rundt eggløsning, før jeg får det litt bedre igjen, så går det ordentlig til helvete uken før mensen.

TRACKER: Frida Marie Grande følger nøye med på syklusen sin, og tracker den i en app. Foto: Gyrid Friis Edland / VG

Går utover relasjoner og jobb

Syklusen til Grande påvirker mye av hverdagen hennes.

– Det er kjempekrevende for parforhold. Jeg tar veldig avstand fordi jeg har det så vondt inni meg, forteller hun.

CARE Norge gjennomførte nylig en undersøkelse hvor 771 kvinner har svart på spørsmål om menstruasjon og syklus. Der svarer seks av ti kvinner at de har plager knyttet til PMS som går utover livskvaliteten, og to av ti forteller at PMS har påvirket forholdet til partner negativt.

Frida har også måtte gjøre endringer i arbeidslivet.

– Jeg har jo startet min egen bedrift for å slippe å ha kollegaer, spøker hun, og fortsetter:

– Jeg følte meg veldig fanget i A4-arbeidslivet. Det var ikke rom for at jeg kunne bli så dårlig, sier hun.

– Tenker du det kan være tabu å si på jobb at man må være hjemme fordi man er plaget av mensensmerter?

– Ja, absolutt. De fysiske smertene mange kvinner opplever i forbindelse med mensen blir undervurdert i samfunnet vårt, og jeg tror ikke folk fatter hvor inngripende disse smertene kan være for mange, mener Grande.

Ønsker mer åpenhet

I undersøkelsen til CARE Norge kommer det frem at nesten alle kvinner har opplevd fysiske og psykiske plager eller endringer knyttet til menstruasjon og syklus.

Over halvparten svarer også at ønsker seg mer tilrettelegging for menstruasjon og syklus på sin arbeidsplass.

Hvordan er det å skulle si at man ikke kan jobbe i dag, eller ønsker å jobbe fra hjemmekontor fordi man er plaget med mensen?

– Rundt tre av ti sier at de har snakket med kollegaer om det, men ikke en sjef, det er kollegaer. Flertallet er usikre på om det er vanlig å snakke om det på arbeidsplassen, så man har liksom ikke prøvd, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge.

TABU: Nina Brochmann og Hilde Sofie Pettersen tror flere skammer seg for å snakke om menstruasjon og syklus på jobb. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

Pettersen forteller også at det kommer frem i undersøkelsen at flere ønsker mer åpenhet rundt det.

– Det tyder kanskje på at man har en slags opplevelse av at man kan ikke snakke om det, men egentlig hvis man bare gjør det, så vil det være stor aksept, sier Pettersen.

Nina Brochmann, lege og styremedlem i CARE Norge, sier at også arbeidsplasser har en jobb å gjøre når det kommer til åpenhet på temaet.

– Her tenker jeg at dette peker seg ut som et veldig tydelig lederansvar. Fordi det er åpenbart at kvinnene selv ikke tør å sette dette på dagsordenen, sier Brochmann.

– Det tror jeg er fordi vi i Norge i dag fortatt har en forestilling om at mensen er noe kvinnen bare må takle, sier hun.

MENSPRODUKTER PÅ JOBB: Kvinnene i undersøkelsen ønsker seg blant annet tilgang til tamponger og bind, og søppelbøtte på do på arbeidsplassen. Foto: Kaja Marie Andreassen / VG

Continue Reading