Connect with us

Entertainment

Raser: – Skammens og grådighetens duk

Published

on

Raser: – Skammens og grådighetens duk

GEIRANGER / OSLO (Dagbladet): I dag ga prinsesse Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49) sine ja i eventyrlige omgivelser i Geiranger.

Det fikk imidlertid ikke offentligheten være vitne til.

Det er fra tidligere kjent at paret har solgt bilderettighetene til det britiske kjendisbladet Hello!, mens TV-rettighetene har gått til Netflix, som skal lage en dokumentar. Det innebærer at øvrig presse stenges ute ved både vielsen og festen.

Rettighetene kom tydelig til syne lørdag i form av at brudeparet – og store deler av brudefølget – ble skjermet bak hvite duker – både før og etter vielsen.

SKJULES: Gjestene blir skjult med store hvite laken utenfor Hotel Union på Vinjevollen i Geiranger for vielsen til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Vis mer

– Selger sjela si

Det får enkelte til å reagere kraftig – deriblant tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm. I et innlegg på Facebook retter han kraftig skyts mot praksisen:

«Skammens og grådighetens duk. Hvor latterlig kan det bli når en norsk prinsesse, nummer fire i arverekken, selger sjela si til et amerikansk strømmeselskap og to av Europas verste tabloider. For å hindre at det norske folk skal få se se bilder fra bryllupet. Det folket som med skattepengene sine har betalt for hele hennes privilegerte oppvekst. Så langt rekker brudeparets kjærlighet til det norske folk. Latterlig!», tordner Stenstrøm i innlegget.

Stenstrøm ønsker ikke å utdype overfor Dagbladet, men er kjent med at vi omtaler Facebook-posten hans.

Les hva Simon Eriksen Valvik, kommunikasjonssjef for bryllupet og Dureks tidligere manager, svarer på kritikken lenger nede i saken.

– En hån

Tidligere Dagsrevyen-profil og Støre-rådgiver Jarle Roheim Håkonsen er blant dem som uttrykker enighet i kommentarfeltet.

Overfor Dagbladet utdyper han:

– Jeg mener Oddvar var «spot on» i dag. Det Märtha og Durek gjør er å håne det norske folk som sitter klistret til TV-en og har lyst til å se dette – inkludert min mor, som lurte på hva grunnen til hemmeligholdet var, sier Håkonsen.

IKKE IMPONERT: NRK-veteran og tidligere kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe Jarle Roheim Håkonsen er ikke imponert over at brudeparet har solgt bryllupets rettigheter til utlandet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
IKKE IMPONERT: NRK-veteran og tidligere kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe Jarle Roheim Håkonsen er ikke imponert over at brudeparet har solgt bryllupets rettigheter til utlandet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
Vis mer

Han mener at de nygifte «stikker fingern i øyet» på samtlige som er glade i kongehuset.

– Det er en elendig vurdering ikke å ta vare på de folka som de har på sitt lag, engang. Å la dem i alle fall få se dem på vei ut av en bil. Det er så elendig PR-arbeid som det er mulig å gjøre, mener Håkonsen.

– Unorsk, unormalt og uklokt

Han forteller at han personlig ikke er veldig interessert i bryllupet, og at han var på sykkeltur da Märtha og Durek ga hverandre sitt ja i Geiranger.

Men det er mange som er glade i kongehuset i Norge, påpeker han, og mener at dagens opptreden var «utrolig mye ris til egen bak».

– Det er fullstendig brudd med det som har vært det norske kongehuset tradisjonelt sett. Nå er ikke jeg noen ekspert, men dette er unorsk, unormalt, uklokt og alt på en gang.

SA JA: Nå kan prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett kalle seg for «rette ektefolk». Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Video: Nora Gulbrandsen Skavhaug / Rød Løper
Vis mer

Håkonsen sier at han ikke vet veldig mye om de nygifte, men at han vil gratulere dem og håper de får en fin bryllupshelg. Likevel:

– Jeg har sett med sidesynet at de kanskje har en vendetta mot norsk presse, og kanskje har ønsket å ta igjen. Det er slik jeg kan lese det. Men i den kampen har de nok ofret ganske mye av «goodwill-en» til det norske folket – det må sies.

– Overraskende

Simon Eriksen Valvik er kommunikasjonssjef for bryllupet og Durek Verretts tidligere manager.

Han understreker at folk står fritt til å fremme sine egne interesser hva gjelder bryllupet.

– Sånn er det med PR-arbeid, det handler mye om omdømme og etterlatt inntrykk. Jeg opplever at det er stor forskjell på hvor folk står. Samfunnsdebattanter, PR-rådgivere og andre som ønsker å bruke situasjonen til å fremme sine egne poeng og ytringer er velkomne til å gjøre det, sier han.

Valvik har fått opplest den konkrete kritikken, og ønsker ikke å kommentere dem spesifikt.

– Men dette er et privat arrangement, og det overrasker meg at de finner dette merkelig og overraskende, for jeg opplever at vi har vært veldig tydelige på avtalen og på hvilke arrangement som er åpne for offentligheten. Vi lever godt med kritikken, sier han.

REAGERER: Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle reagerer på Dureks antrekk. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Kine Falch
Vis mer

Spekulerer på pris

Hva Märtha og Durek har tatt betalt for sin store dag, er ukjent.

Sjefredaktør i Svensk Damtidning og kongehusekspert Johan T. Lindwall mener likevel at han vet omtrent hva beløpet falt på – og har ingen problemer med å forstå hvorfor de valgte å selge.

– Det er supersmart. Så klart selger de bryllupet sitt. På den måten får de finansiert hele bryllupet, som er veldig kostbart i dette tilfellet. Dette er deres måte å bekoste og få kontroll på sitt eget bryllup. De får styrt alt av informasjon selv, så jeg tar av meg hatten for det, uttalte han til Dagbladet forrige uke.

Han spekulerte på at avtalen er verdt flere millioner kroner.

– Jeg tror de har fått betalt rundt tre millioner norske kroner, og at det har vært deres grense. Jeg har vært borte i dette så mange ganger med kjente svenske kjendiser, og jeg vet hva det handler om. I tillegg er dette kongeligheter og en stor greie, så jeg vi absolutt si tre millioner.

Continue Reading