Connect with us

Entertainment

Programleder bekymret over homofobe elever

Published

on

Programleder bekymret over homofobe elever

TV-profilen var på Tjuvholmen omtrent én time før knivangrepet sist helg. Han er bekymret over unges holdninger mot homofile.

Kortversjonen

Natt til lørdag ble et homofilt kjærestepar angrepet av fire tenåringer i Oslo. De unge gjerningspersonene er siktet for drapsforsøk og hatkriminalitet. Politiets hovedteori er at ofrene ble angrepet på grunn av sin seksuelle legning.

TV-profilen Noman Mubashir fra NRK-serien «Lett å hate» var i området kort tid før angrepet. Han er selv homofil. Han er blitt svært bekymret over unges holdninger overfor homofile.

Kjente på ubehaget etter angrepet

– Jeg tror alle skeive kjenner på en frykt og et ubehag når dette skjer. Det er bare to år siden vi ble utsatt for terror, sier Mubashir til Aftenposten.

– Det første jeg tenkte, var at det kunne vært meg.

Mubashir tror at mange i Norge er stolt over å ha kommet langt i kampen for skeives rettigheter og aksept for dem.

– Men kampen er ikke over. De som er kritiske til pride, synes ofte at vi klager og tar for mye plass. Jeg tror ikke de forstår hvordan det er å gå på gaten og få kommentarer slengt etter seg.

– Eller i verste fall bli knivstukket, sier han.

Nasjonal økning i hatkriminalitet

Etter pride-terroren i 2022 økte antall anmeldelser av hatkriminalitet med seksuell orientering som motiv i Norge:

– Fra 2023 til 2024 holder tallene seg stabile nasjonalt, sier politioverbetjent Abetare Krasniqi.

– Men vi kan ikke sikkert si om økningen skyldes økt bevissthet i befolkningen, kompetanseheving hos politiet eller at det er mer hatkriminalitet i samfunnet, legger hun til.

– Bekymrer utviklingen dere?

– Dersom det er sistnevnte, er det bekymringsfullt, svarer Krasniqi.

Abetare Krasniqi er politioverbetjent i Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet. Hun er fagspesialist på hatkriminalitet.

I juni 2024 ble det registrert 67 straffesaker med motiv seksuell orientering og kjønnsidentitet bare i Oslo politidistrikt.

Det er langt flere enn sakene fra januar til mai i år til sammen:

Over halvparten av sakene er tyveri eller skadeverk av regnbueflagg, opplyser Krasniqi.

– I flaggsakene i Oslo hvor vi har en mistenkt, ser vi at de oftest er mindreårige eller unge voksne, forteller hun.

I Oslo pleier det erfaringsmessig å være flere anmeldelser med hatmotiv seksuell orientering og kjønnsidentitet enn andre måneder, sier hun.

Politioverbetjenten tror det er store mørketall.

– Det er likevel grunn til å tro at politiets registrering av hatkriminalitet er blitt betraktelig forbedret. Det er på grunn av økt kunnskap og fokus de seneste årene.

Lærere tar kontakt med TV-profilen

Programleder Noman Mubashir forteller at flere lærere har tatt kontakt med ham etter å ha sett serien «Lett å hate». De sliter med at elevene har negative holdninger overfor homofile, forteller han.

– Det er elever som sier rett ut at homofili ikke er naturlig, eller at de bruker skjellsordet «jævla homse» i skolegården, sier Mubashir.

– Jeg synes det er skummelt når de sender meg meldinger om at de sliter med homofobe elever på skolen. De sier at de ikke får dem til å tenke i en mer tolerant og respektfull retning.

Selv føler han seg ofte utrygg, ettersom han stadig snakker om homohets i det offentlige rom. Men unge har det verre, tror han:

– Det er mye verre å være en 20-årig homofil person som skiller seg ut på skolen i dag, enn det er for meg som er en voksen, privilegert mann, sier Mubashir.

Noman Mubashir forteller om enkelte skeive venner som ikke følger seg trygge på gaten i Oslo.

Oppfordrer religiøse ledere

Mubashir er selv muslim og har pakistanske bakgrunn. Han har erfart hvilken rolle religion og kultur spiller i mange unge menneskers liv.

– La oss ta min gruppe, som er muslimer. Det er en ganske stor gruppe i Norge. Jeg tenker at alle imamer i Norge burde holde en preken i moskeen om temaet.

Mubashir mener lederne må si at skeive skal behandles med respekt, selv om det kan være problematisk teologisk.

– Jeg forventer det av alle imamer, men også andre religiøse ledere innenfor andre trossamfunn.

Han oppfordrer også skolen til å ta tidlig tak i negative holdninger blant elevene.

– Det må tas på alvor at alle elever er like mye verdt. De jo skal være der i 13 år.

Continue Reading