Entertainment
Norge møter Østerrike i styrtregn på nylagt Ullevaal-matte: – Kan få kjørt seg
Martin Ødegaard og Norge får en tøff oppgave mot Østerrike under ufyselige forhold i kveld.
Kortversjonen
- Martin Ødegaard og Norge får en tøff oppgave mot Østerrike under ufyselige forhold i kveld.
- Den nye hypermoderne gressmatten på Ullevaal ble sådd i så sent som midt i juli. Det kan få kjørt seg.
- Været kan bli et problem under kampen. Det kan komme opp mot seks millimeter regn i løpet av kampavslutningen mellom kl. 22 og 23 i kveld.
Den nye hypermoderne gressmatten på Ullevaal ble sådd i så sent som midt i juli.
– Den kan få kjørt seg, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad til VG.
Et utsolgt Ullevaal får en våt opplevelse. Yr melder 33 millimeter regn i løpet av dagen og kvelden på Ullevaal stadion.
Hvis det lokale værvarselet slår til, skal det regne hissig under landskampen med start kl. 20.45. I kampavslutningen mellom kl. 22 og 23 i kveld kan det komme opp mot seks millimeter regn.
– Prognosene, som er lagt til grunn, sier at det i hvert fall skal komme en kraftig byge under kampen, sier statsmeteorologen.
Regnet i Oslo startet mandag formiddag. Håkon Mjelstad opplyser at det kan bli et oppsving i bygeaktiviteten i kveld. Men meteorologen tror ikke kampen er i fare.
Det er ikke noe perfekt scenario for Ullevaal stadion. Tiden har vært knapp siden det gamle banedekket ble fjernet i juni.
– Vi har vært klar over dette hele veien. Vi har hatt tiden mellom de internasjonale vinduene i juni og september. Det har vi utnyttet maksimalt. Så er det slik det er. Banen vil bli fastere for hver uke som går utover høsten. Vi er fornøyd med det vi har fått til, selv om det ikke er optimalt til denne kampen, sier daglig leder i Ullevaal stadion Idrett, Erik Forgaard.
– Er du spent på hvordan det vil gå med banen?
– Spent og spent. Jeg tror spillerne i dagens kamp vet at banen ikke har grodd seg så sterkt som den kommer til å bli. Personlig er jeg mer spent på resultatet, svarer han.
Han opplyser at det ikke gjøres ekstraordinære tiltak – som å dra plast over banen – i regnværet som er meldt i forkant av kampen.
Det er sydd inn kunstgress hver andre centimeter av banedekket og kunstgresset går 18 centimeter ned i bakken. Erik Forgaard forteller at Ullevaals nye dekke er bygd med samme teknologi som de fleste baner i engelsk Premier League.
Det er også investert i nytt vanningsanlegg og undervarme. Budsjettrammen har vært på 26,4 millioner kroner for et Ullevaal stadion, som i fremtiden kan vente seg mindre økonomisk støtte fra staten.
Sindre Hansen er en mann som har dyrket en helt spesiell interesse for gressunderlag de siste årene. Entusiasten har titusenvis som følger rådene hans i sosiale medier for hvordan du kan skape den perfekte plenen.
Han kjenner godt til hybridgresset som Haugesund og Brann har hatt stor suksess med, og som nå er lagt på Ullevaal stadion.
– Jeg så at værdamen Eli Kari Gjengedal var skeptisk. Hvis du er vant til å ha en plen hjemme i hagen, som er av jord, skjønner jeg at folk blir bekymret. Men dette er noe helt annet. Denne banen er designet for akkurat dette, å ta unna store mengder vann. Jeg blir skuffet hvis det blir dammer her, sier Hansen til VG.
Hansen driver et eget selskap som selger spesialprodukter til norske forbrukere som ønsker pene plener. Han forklarer hva som gjør Ullevaal-matten unik.
Den nye typen fotballbaner består vanligvis ikke av noe jord.
- Få siste nytt fra fotballverden i «Fotballpodden» hver mandag. Podkasten finner du hos Podme eller der du hører podkast.
– Hvis de har bygd Ullevaal-matten som en golfgreen, med samme oppsett, da ligger det 30 centimeter med kun sand og drenering og alt mulig under. Hjemme hos folk flest, er det bare jord. Her er det ingenting jord. Det blir som at du har sådd frø på en sandvolleyballbane. Det er som å gå på et kort, fint teppe på et gulv hjemme, sier Hansen.
– Det er en kunst det de holder på med nå. Hvis Ullevaal ser fin ut i kveld, er det fordi banemannskapene har gjort en god jobb, og det vil være fantastisk å spille.
Mer gressfag
– Med hybridgress blir det sådd rett i sand. Gress trenger luft til røttene. Det får du med å ha de i sanden. Gressfrø spirer av seg selv. Det går fint i sand så lenge du klarer å holde det fuktig. De har sannsynligvis vannet hver andre time i et par uker, så har det mest spiret og så har de kuttet ned på vannet. Næringen forsvinner veldig fort i sand så du må tilføre gjødsel ganske ofte, sier Sindre Hansen, før han legger til en stemme i debatten om norske fotballklubber bør ha kunstgress eller vanlig gressbaner.
– Jeg har veldig sansen for at vi nå får løftet opp gressbaner. Når toppklubbene og landslaget begynner med dette, kommer gjerne breddeklubbene også.
Ullevaal-sjef Forgaard har også troen.
– Vi har bygd en bane som er «state of the art
» og satser på at vannet skal drenere godt og jevnt hele tiden. Styrtbyger kan være utfordrende å svelge unna, men det er ikke problematisk om det regner jevnt.– Kan det bli et styrtregn som gjør at dommeren må vurdere situasjonen?
– Så langt har ingen snakket om det, svarer Erik Forgaard.