Connect with us

Shopping

Nord-Norge bader i sol: – Gni det inn!

Published

on

Nord-Norge bader i sol: – Gni det inn!

– De trenger vann for å fylle magasinene, slik at de kan få ned strømprisene, humrer Bodø-mannen Ørjan Sletten.

Er det én ting som er sikkert, der han sitter nonchalant i solstolen sin, kun iført badebukse og caps, så er det at han ikke synd på «søringan».

ENDELIG: Storfamilien er fornøyd med at finværet er i nord og ikke i sør. Fra venstre: Gabriel Sletten (7), Ørjan Sletten (47), Harald Sletten (42), Henry Sletten (5), Amandus Sletten (10), Isolde Sletten (8). Foto: Lars Martin Hunstad / VG

For på mandag oppsummerte Meteorologisk institutt juliværet så langt, og der får vi værsituasjonen bekreftet:

«Kartet viser et tydelig skille mellom nord og sør. I nord ligger middeltemperaturen over normalen, mens det i sør er motsatt.», skriver de på X.

Bilde av Ingvild Villa

Vakthavende meteorolog Ingvild Villa er selv i Tromsø og nyter tilværelsen. Hun forklarer – til søringers forferdelse – at godværet i nord er med på å påvirke andre deler av landet.

– Hvis vi ser på den siste uken, så ligger det et høytrykk i nord som har gitt finvær. Men til gjengjeld blir lavtrykket presset unna og inn mot Sør-Norge. Derfor har det vært mer hustrig vær i sør.

– Det har de bare godt av

Familiemannen Sletten innrømmer at han blir irritert på VG-overskriftene når det er fint vær i sør.

– Det er bra at du lager en sak om hvordan vi har det her oppe, sånn at vi får gnidd det inn andre veien mens vi har muligheten, sier han.

– Du tenker at det er rett og rimelig?

– Ja, det har de bare godt av.

VG er på idylliske Rørvikstranda i Lofoten, hvor Sletten-familien har funnet seg godt til rette på sin faste plass gjemt mellom den hvite sandstranden og berget.

Storfamilien har flere hytter like ved badestranden. Ørjan Sletten forteller at han hvert år drar til Lofoten med et håp om godt vær, men at det alltid er litt «lotto» om det faktisk blir det.

– Jeg har sittet her noen sommere med regnvær og sett ned på stranden og ønsket meg tilbake til finværsdagene som ligger i minnet fra året før.

HARDBARKA TYPE: Ørjan Sletten må innrømme det, tatoveringen er ikke ekte. Kul er den likevel! Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Lenger ned på stranden, i vannkanten, er Pawel (40) og Justyna (37) i full aktivitet, mens barna Nina (10), Olaf (11) og Miron (8) leker like ved.

Den polske familien har dratt på en toukers ferie mot nord heller enn sør, blant annet for å unngå hete og store folkemengder.

– Men den største grunnen er det vakre landskapet. Etter det er det at folkene her er hyggelige, og at temperaturene er fine.

– Så det er ikke for varmt nå?

– Nei, nei, nei. Det er sommer. Jeg vet at det kanskje er uvanlig for denne regionen, men det ikke for varmt.

Og det bekrefter meteorologen, som er oppvokst i Nord-Norge.

– Jeg vet at sommeren kan by på litt av hvert. Hvis du drar til Lofoten og får full sol og gode temperaturer så har du vært heldig, fastslår Villa.

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

På andre siden av stranden sitter en finsk familie og lager seg middag på en bergknaus.

Ville Heiskanen bare ler når han får spørsmålet om at de har kommet til Lofoten i bobil.

– Vi kjører Tesla, sier han stolt.

I DET FRI: Ville Heiskanen (35), Anna Jarvitalo (33), Lily Jarvitalo (9), Ada Jarvitalo (8) tar middagen utendørs. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Familien har kjørt i cirka 16 timer fra Nådendal (Naantali på finsk), sør i Finland, for å komme seg til det populære øyriket i nord. Planen er å komme seg til Å, ytterst i Lofoten.

– Forventet dere dette været?

– Nei, vi hadde forventet at det skulle være litt kaldere, men det er fint, for da kan vi blant annet bade.

– Har dere vært uti vannet?

– Ungene har ikke badet ennå, men alle må gjøre det, ler Heiskanen spøkefullt, og innrømmer at han syns det var litt kaldt.

– Man blir jo solbrent!

Litt lenger inn i landet, er Vegard Andersen fra Tromsø på ferie med familien i Bardufoss. Han rapporterer at gradestokken viser 27 grader – én grad varmere enn i Barcelona akkurat nå.

– Vi er ikke vant til sånne lengre perioder med høye temperaturer, men det er jo deilig. Man blir jo solbrent, sier han opprømt.

– Det er meldt et fantastisk langtidsvarsel og, legger han til.

Ifølge meteorologen kan været bli litt farligere inn mot helgen, med mulighet for skyer og ettermiddagsbyger i indre strøk.

Men det er ingen grunn til bekymring:

– Jeg mener egentlig ikke at den går noe sted, men sommeren vender for fullt tilbake på mandag og tirsdag, med 20 grader flere steder, sier

Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Tilbake på Rørvikstranda, nyter Ingrid Vangen fra Harstad dagen sammen med Kasper fra Stavanger. De er av samme oppfatning som finnen: det var kaldt i vannet.

– Men jeg ble vant til temperaturen, så jeg syns det var litt artig å bade.

SLAPPER AV: For Ingrid Vangen (20) og Kasper (22) kom finværet i Lofoten som en positiv overraskelse. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Duoen har vært i Lofoten siden søndag, og hadde ikke sett på været før de dro. Dermed var det én ting de måtte gå til innkjøp av:

– Solkrem måtte vi kjøpe her, smiler 20-åringen.

AV MED SKJORTEN: Det er ikke uvanlig å se noen i «baris» i Nord-Norge i disse dager. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Continue Reading