Connect with us

Entertainment

Morten Thorsby på landslaget ut mot Norges Fotballforbunds hovedsponsor: – Det holder ikke

Published

on

Morten Thorsby på landslaget ut mot Norges Fotballforbunds hovedsponsor: – Det holder ikke

KLAR TALE: Morten Thorsby på oppvarmingen før fredagens kamp mot Kasahkstan. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Deler ut «gult kort» til en av fotballforbundets hovedsponsor for U-landslagene.

Morten Thorsby (28) har i årevis markert seg i samfunnsdebatten rundt klimaspørsmålet. På landslagssamlingen denne uken tar han et oppgjør med Equinor overfor VG.

– De viser på ingen måte tegn til å opprettholde klimamålene som alle land i verden har skrevet under på, lyder dommen fra Genoas midtbanespiller.

Han er ikke den eneste som har gått ut mot den norske olje- og gassgigantens grønne strategi.

Men Thorsby er nok den første kritikeren som har nytt godt av Equinors sponsorbidrag til Norges Fotballforbund som mangeårig U-landslagsspiller. Selskapet har ifølge seg selv vært NFFs samarbeidspartner i mer enn 20 år.

– Jeg har hatt enorm glede av alt Equinor har vært med å bidra til. Og privat næringsliv er nødvendig for å få frem nye fotballtalenter, innser Thorsby.

– Men jeg mener det er viktig å sette krav til sponsorene fotballen har. Det er et paradoks at du har sponset fremtidens helter, men det er en fremtid som er under sterk trussel fra klima- og miljøkrisen, fortsetter landslagsspilleren, som også for mange år siden tok dette standpunktet:

Han utfordrer dermed Norges Fotballforbund på å legge seg på en strengere linje overfor Equinor, samtidig som han mener selskapet kunne gjort mer i det grønne skiftet.

– De kan bidra til at etterspørselen etter olje og gass går ned. Det kan spre budskapet gjennom fotballen at vi er nødt til å slutte å bruke olje og og gass. Da hadde de vært en mer verdig sponsor for landslagsskolen og landslaget, mener Thorsby.

– Synes du NFF bør bryte med Equinor?

– Jeg vil kalle dette et gult kort, ikke et rødt kort. Og NFF gjør veldig mye positivt på mange andre bærekraftsmål, på det sosiale og likestilling. Da snakker vi også den fantastiske jobben Lise (president Klaveness) har gjort. All honnør til NFF for det. Men for å skape et engasjement nå må vi gjøre mer for klimaet og miljøet. Vi trenger det virkelig, sier Thorsby.

Equinors talsperson Rikke Høistad Sjøberg kontrer på fotballprofilen med at selskapet i fjor investerte 30 milliarder i fornybar energi og lavkarbonløsninger – og at de bygger verdens største havvindpark utenfor Storbritannia.

– Equinor har en tydelig ambisjon om å ha netto null utslipp innen 2050. Vi er godt i gang på å kutte egne utslipp og bygge opp nye energikilder som verden vil trenge fremover. Men at mer må gjøres mer, er det ingen tvil om. Vi deler hans utålmodighet, sier Sjøberg.

– De gjør noe, men ikke nok. De er nødt til å gjøre mye mer. Vi står i en kritisk situasjon, og vi er nødt til å gjøre mer enn det vi gjør i dag. Det holder ikke. Det er ikke nok, fastholder Thorsby.

Equinor har ingen problemer med at en landslagsspiller kritiserer NFF-sponsoren offentlig.

– Energiomstillingen er enorm oppgave og trenger debatt. Vi ser positivt på det, sier Rikke Høistad Sjøberg.

Det gjør også fotballpresident Lise Klaveness. Hun sier NFF er glade for å ha engasjerte spillere som Morten Thorsby, og hun har allerede snakket med 28-åringen om temaet og hvordan de kan angripe det på vegne av fotballen.

Samtidig er Klaveness klar på at Equinors bidrag til norsk fotball i 25 år har ført til at uttallige jenter og gutter har fått muligheten til å forfølge fotballdrømmen:

– I dette er norsk næringsliv er uvurdelige partnere. Samtidig har fotballen et bredere samfunnsansvar også utenfor banen. Klimakampen er den viktigste kampen vi alle står i akkurat nå. Vi, som resten av samfunnet, står overfor store dilemmaer, sier Klaveness til VG.

– I toppfotballen er vi blant annet avhengige av å reise med fly til kamper og slik sett bidrar vi til økt forurensning. Eksempelvis satt Morten Thorsby og jeg sammen og pratet underveis i en 10 timers flytur til Kasakhstan. Det er ingen enkle løsninger på dette, drøfter fotballpresidenten.

Thorsby liker ikke aktivist-trenden som har vist seg på flere idrettsarenaer de siste årene – på tennisbaner, i skiløyper og da Karsten Warholm løp i Stockholm i fjor:

– Jeg kan godt forstå frustrasjonen fra disse menneskene. Så tror jeg de velger feil strategi. Det skader mer enn det tjener. Det kan skape farlige situasjoner, svarer Morten Thorsby.

PS! Morten Thorsby og Norge møter Kasakhstan i Nations League-kamp fredag ettermiddag. Kampen sendes på TV 2 og kan følges i VG Live.

Continue Reading