Connect with us

Sports

Måper over Finn-annonse: – Nå har det gått for langt

Published

on

Måper over Finn-annonse: – Nå har det gått for langt

«Ville du noen gang betalt noen for å løpe for deg? Nå har det rett og slett gått for langt med Strava, det har oppstått en ny trend og den har faktisk kommet til Norge», sier løpeeksperten i en video på Instagram.

30-åringen forteller om såkalte «Strava-jockeys», en gruppe løpere som tar betalt for å gjennomføre treningsøkter for andre. Til Nettavisen forklarer Undseth at disse personene logger inn på andres brukere og løper en avtalt distanse i et gitt tempo.

– Jeg kom først over det på TikTok, det er tydeligvis et fenomen i Indonesia, der yngre løpere tar seg betalt for å løpe økter for voksne folk. Det er typisk business-folk som ikke har tid til å gjennomføre øktene de skal ha selv, forteller hun og ler:

– Det er litt sykt. Da går plutselig løping fra å være noe man gjør for egen helse til noe man gjør for status og det å være synlig. Man blir ikke akkurat sprekere av dette.




Vekker reaksjoner

Undseths video er sett av over 30,000 mennesker og flere har latt seg forbause over at noen faktisk betaler for slike tjenester. Løpeeksperten forteller imidlertid at hun har fått tilbakemeldinger fra enkelte som har fått andre til å løpe for seg, men som har innrømmet at det ikke nødvendigvis er noe de er stolte av.

Les også: Ralf Schumacher kom ut som homofil – ekskona raser

Undseth selv laget videoen der hun snakker om temaet etter at hun kom over en Finn-annonse der noen tilbød tjenestene.

Der spør hun om fenomenet virkelig har kommet til Norge.

Løpeeksperten står bak Løpekurs.no og løpeappen «RUN2G». Hun er også tidligere friidrettsutøver og er i utgangspunktet begeistret for Strava-appen.

Hun er imidlertid klar på at brukerne faktisk bør løpe selv.

– Det er en del fordeler med det, for noen kan det være motivasjon og trigge noe som gjør at de kommer seg ut. Samtidig kan det føre til et prestasjonsjag og at man sammenligner seg med andre.

Les også: Narve Gilje Nordås forsvant fra startlisten til Diamond League-stevne

Betaler mer for høyere tempo

Strava er en treningsapp der man loggfører treningsøkter og får såkalt «kudos» for det man har gjort. Tjenesten ble lansert i 2009 og brukes flittig verden rundt.

Den siste tiden har såkalte «Strava-jockeys» blitt omtalt flere steder. Nettstedet «The Running Channel» beskriver det som et nytt fenomen som skal ha startet som en spøk.

«Man betaler noen for å løpe i et bestemt tempo, jo høyere tempo, desto høyere er kostnaden. De logger inn på din Strava, slik at du kan sette deg tilbake og få ufortjent kudos», skriver de.

Også nettstedet «Runners World» har omtalt den nye «trenden». De har snakket med 17 år gamle Wahyu Wicaksono, som tilbyr tjenesten til løpere som ikke har tid til å gjennomføre treningsøkta selv.

Han tar angivelig 10,000 indonesiske rupiah per kilometer, noe som tilsvarer rundt seks norske kroner. Prisen er for et tempo der han løper på fire minutter per kilometer. Wicaksono kan også holde et mer bedagelig tempo, noe som også gir en lavere pris for «kunden».

Continue Reading