Connect with us

Shopping

Kronen svekker seg videre: – Reell fare for renteheving

Published

on

Kronen svekker seg videre: – Reell fare for renteheving

Etter de overraskende norske inflasjonstallene forrige uke fortsetter kronefallet.

Publisert:

– Når kronen er så svak som den er nå, er det en reell risiko for renteheving for Norges Bank igjen, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.

Da SSB-tall forrige uke viste prisveksten i Norge falt mer enn ventet i juni og endte på 2,6 prosent, svekket kronen seg kraftig i løpet av det påfølgende døgnet.

Knudsen viser til at kronen nå er svakere enn Norges Bank har i sine prognoser.

I dagene etter inflasjonstallene har kronefallet fortsatt, og en euro koster tirsdag morgen 11,8 kroner. Da inflasjonstallene kom forrige onsdag, var kursen på rundt 11,4 kroner.

– Det var en veldig tydelig kronesvekkelse i kjølvannet av de siste inflasjonstallene. Det skjedde noe med en gang, men det kommer mer og mer, virker det som, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Grunnen til det er at markedet nå priser inn at Norge ikke kommer til å skille seg så mye fra andre land i prosessen med rentekutt likevel, ifølge Haugland.

Les på E24+

Finnes lovet å selge alle aksjer i år. Etter seks måneder er nesten ingenting solgt.

– Skilte oss ut

Styringsrenten i Norge henger sammen med kronekursen fordi økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større.

Det gjør at etterspørselen etter valutaen stiger, og kursen styrkes.

Lavere inflasjon i Norge gjør at forventningene til snarlige rentekutt kan la vente på seg.

Kjersti Haugland

Sjeføkonom i DNB Markets

– Det at de på grunn av et lavere enn forventet inflasjonstall begynner å tenke at Norges Bank kan begynne å kutte innen årsslutt, mister kronen en del støtte. Vi skilte oss ut en god del siden Norges Bank signaliserte at mars var det mest sannsynlige tidspunktet for rentekutt, sier sjeføkonomen.

Haugland tror kronekursen i seg selv nå er et godt argument for at Norges Bank ikke vil kutte renten her hjemme innen årsslutt.

– Det viktigste nå er at støtten Norges Bank ga til kronekursen ved sitt haukete budskap i juni, ebber nå ut siden markedet begynner å tenke nå at det ikke skjer likevel. Da skjer noe som i seg selv er et tydelig argument for at de ikke vil kutte innen årsslutt, sier Haugland.

Les på E24+

Vedder mot Oslo Børs-aksje: – Det er en god short

– Sårbar

I USA er det bredt ventet at det blir rentekutt i september, mens Den europeiske sentralbanken satte ned renten på forrige møte i juni.

Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sier forholdene utenfor Norges grenser har bidratt til at kronen har styrket seg litt.

Han kaller det tankevekkende at kronen fortsetter å svekke seg på tross av alle rentekuttene som er priset inn i USA.

– Det viser hvor sårbar kronen er i dagens marked. Det er vanskelig å vite hvor skoen trykker i valutamarkedet og hvilke drivere som vektlegges. Dette kan snu igjen når markedet får øynene opp for at rentekuttene kan komme på løpende bånd, sier valutastrategen.

Les på E24+

Full snuoperasjon i småsparer-aksje

Continue Reading