Connect with us

Shopping

Kjøpesentergigant trosser dyrtiden: – Omsetningstallene øker

Published

on

Kjøpesentergigant trosser dyrtiden: – Omsetningstallene øker

Kraftig prisvekst og flere rentehopp later ikke til å stagge nordmenns kjøpeiver, ifølge ferske tall fra Olav Thon Gruppen.

Publisert: Publisert:

Mens økte rentekostnader og stigende priser slanker husholdningenes lommebøker, er det få tegn til dyrtid på landets største kjøpesentre.

I årets seks første måneder hadde landets største kjøpesenter-eier, Olav Thon Gruppen, en samlet butikkomsetning på 37,2 milliarder kroner, ifølge delårsrapporten torsdag.

Det er en vekst fra samme periode i fjor på 5 prosent i Norge og 8 prosent i Sverige, ifølge selskapet.

Visekonsernsjef Arne B. Sperre, Olav Thon Gruppen.

– Omsetningstallene på kjøpesentrene øker videre i første halvår, og konsernets kjøpesentre viser seg nok en gang som attraktive og populære møteplasser for varehandel, service og opplevelser, sier visekonsernsjef Arne B. Sperre i Olav Thon Gruppen.

Gigant

Både i Norge og i Sverige er Olav Thon Gruppen den største eier av kjøpesentereiendom.

I kjøpesenterporteføljen inngår Norges fem største, og 8 av landets 10 største kjøpesentre målt etter butikkomsetning i første halvår.

I tillegg inngår et av Sveriges største kjøpesentre; Nordby
Shopping Center på Svinesund ved grensen til Norge, der Olav Thon Gruppen eier 55 prosent.

Ved halvårsskiftet hadde konsernet 61 i Norge og 10 i Sverige. I tillegg forvaltet konsernet 17 kjøpesentre for eksterne eiere.

Les også

Slik bygde Olav Thon forretningsimperiet

– Kraftige renteøkninger

Samtidig er konsernet, som i dag eies av Olav Thon Stiftelsen, en betydelig aktør innen hotellnæringen, både som eier og driver, samt innen boligutvikling.

Olav Thon Gruppen fikk resultat før skatt på 1,3 milliarder kroner i første halvår, sammenlignet med et resultat før skatt på 94 millioner kroner i samme periode i fjor, av driftsinntekter på 6,8 milliarder kroner (7), ifølge delårsrapporten.

– Den operative resultatutviklingen var god i de fleste av Olav Thon Gruppens virksomheter, og til tross for kraftige renteøkninger oppnådde Olav Thon Gruppen et av de høyeste halvårsresultatene noensinne, sier Sperre.

Lagunen Storsenter i Bergen, der Olav Thon-konsernet eier 55 prosent.

Reduserer eiendomsverdier

Konsernets eiendommer er skrevet ned «i tråd med markedsutviklingen på næringseiendom» med 868 millioner kroner i årets seks første måneder, mot mer enn det doble på samme tid i fjor, som så verdiene ned over 7,7 milliarder kroner for helåret.

Gunstige fastrenteavtaler trekker i motsatt retning og renteutviklingen økte verdien på porteføljen med fastrenteavtaler med 486 millioner kroner (386).

Konsernet påpeker at resultat før skattekostnad, verdiendring/avskrivninger og valuta ble 2 063 millioner kroner, en nedgang fra 2 216 i fjor, blant annet som følge av økte rentekostnader.

Les også

Olav Thon går av som styreleder i Olav Thon Gruppen

Halvparten rentesikret

Ved utgangen av første halvår var markedsverdien på konsernets eiendomsportefølje på 116 milliarder kroner, og konsernets totale rentebærende gjeld var 35 milliarder kroner.

Konsernets gjennomsnittsrente var på 4,97 prosent ved halvårsskifte, der andelen fast rente, det vil si rentebinding lenger enn ett år, var på 51 prosent av gjelden, og der gjennomsnittlig rentebinding var 2,8 år.

Den samlede belåningsgraden var på 29 prosent per første halvår, ifølge toppsjefen.

Han legger til at eiendomsporteføljen de siste par år nedjustert med 11 milliarder kroner, mens årlig leieinntektsnivå er økt med 1280 millioner kroner til 7600 millioner kroner.

– Til tross for økte markedsrenter og verdinedgang på eiendomsporteføljen har Olav Thon Gruppen et svært godt utgangspunkt for videre lønnsom vekst i tiden fremover, sier Sperre.

Olav Thon fylte 100 år i fjor, og gikk av som styreleder i Olav Thon Gruppen. Han er fortsatt styremedlem i konsernet han grunnla, og som i dag eies av stiftelsen som bærer hans navn.

Økte rompriser

Ved utgangen av første halvår hadde Thon Hotels omkring 13 900 rom fordelt på 94 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Brussel og Rotterdam.

«Det norske hotellmarkedet utviklet seg godt i første halvår med økning både i antall gjestedøgn, gjennomsnittlige rompriser og beleggsprosent», skriver selskapet.

Olav Thon Gruppen har to større boligprosjekt under oppføring og håper å kunne igangsatte nye boligprosjekter i løpet av det neste året.

I årets første seks måneder ble det overlevert boliger med en salgsverdi på 28 millioner kroner, mot 511 millioner i fjor, fremgår det.

Positivt næringseiendomsmarked

Samtidig meldes det at markedet for næringseiendom er i god bedring.

«Markedet for næringseiendom utviklet seg positivt i første halvår med økt etterspørsel etter de mest attraktive næringseiendommene. Leiemarkedene for næringseiendom hadde også en god utvikling», skriver selskapet.

Olav Thon Gruppen investerte rundt 2,6 milliarder kroner i virksomheten i første halvår, der kjøpet av resterende halvpart av Diagonale-eiendommen i Bjørvika i Oslo var den største investeringen.

Konsernets største pågående prosjekter er bolig- og næringsprosjekter på Lørenskog i Oslo-området og utvidelsen av Norges største kjøpesenter, Lagunen Storsenter i Bergen, der konsernet eier 42 prosent.

Les på E24+

E24-kommentar: Er dyrtiden over?

Les også

Prisveksten i Norge falt til 2,6 prosent i august

Les på E24+

Rentegrepet som sparer deg for tusenvis av kroner

Les også

Rekordomsetning for Joe & The Juice Norge i fjor

Les også

Ringnes trekker seg etter 40 år i Eiendomsspar

Les også

Brutalt resultatfall for Olav Thon Gruppen i 2023

Continue Reading