Connect with us

Entertainment

Jakter norske pirater – Telia med i samarbeid

Published

on

Jakter norske pirater – Telia med i samarbeid

IPTV blir stadig mer populært. De høye prisene for direkte sport, og spesielt Premier League, og svakere økonomiske forhold, driver folk i økende grad til ulovlige tjenester.

Advarer mot tusenvis i bøter og sponsing av annen kriminaltet

Sjef Stian Løland i «Nordic Content Protection» er på ballen for bransjen og peker til en sak fra 2011 der flere fikk bøter for å dele tilgang til betal-TV. Løland uttaler, ovenfor Nettavisen, at kundene i nettverket måtte betale fra 6000 til 8000 kroner, og han advarer nå mot at prisene har økt grunnet en “generell prisøkning” – kunder som blir tatt vil derfor kanskje ut med 8500 til 11 500 kroner, tror han.

Ulovlige TV-tjenester forblir en stor bekymring i de nordiske landene til tross for at lovlige strømmetjenester er svært tilgjengelig. Tall fra Mediavision AB sin undersøkelse Nordic Piracy fra mai 2024 viser at 23 prosent av Norges befolkning svarer at de har sett TV-innhold via en ulovlig tjeneste den siste måneden.

Telia

Telia er en av medlemmene i NCP. I en pressemelding fra tidligere denne måneden, skriver de at organisasjonen bekjemper fil, TV og sport: “Telia har sluttet seg til Nordic Content Protection, en organisasjon dedikert til å bekjempe ulovlig profitt og distribusjon av TV, filmer og sportsbegivenheter i Norge, Sverige, Danmark og Island.”

Denne teksten, med høyere prosent-tall, er oversatt fra svensk fra ncprotection.com:

Nye tall fra Mediavision viser at 28 prosent, eller 2,2 millioner svensker, har sett på TV-innhold via en ulovlig tjeneste den siste måneden, en økning på 8 prosent fra fjorårets allerede høye 25 prosent. Den største bruken skjer i aldersgruppen 15-24, hvor 60 prosent av alle brukere svarer at de har brukt ulovlige TV-tjenester for å se på filmer, serier eller sport den siste måneden.

NCProtecion.com/Mediavision

Bilde: Nordic Content Protection

Telia mener at salget av IPTV blant annet bruker til å “finansiere andre kriminelle aktiviteter” i en pressemelding fra august:

“Salget av ulovlige TV-abonnementer, som ofte annonseres åpent på sosiale medier, er en stor utfordring og genererer betydelige inntekter som ofte brukes til å finansiere andre kriminelle aktiviteter som narkotikahandel, smugling og prostitusjon. Nordic Content Protection arbeider for å bekjempe ulovlig strømming og ulovlig tilgang til fjernsynssendinger som mottas via parabol, digitalt bakkenett, IPTV eller kabel-TV-anlegg. Organisasjonen har støttet sine medlemmer i over 20 år med en rekke spesialiserte løsninger som dekker teknisk rådgivning, håndhevelsestiltak, etterforskning av straffesaker, samarbeid med rettshåndhevelse, kravoppgjør og vitneforklaringer i retten.”

Jakter norske pirater – Telia med i samarbeid

Telia melder i pressemeldingen at det er forbrukerne det går utover, og at piratkopiering spiller en rolle i å øke prisene:

– Utstrakt innholdstyveri avskrekker både skapere og TV-operatører fra å investere i å lage nytt innhold, sier adm. direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge. – Dette fører igjen til at forbrukerne får et mindre utvalg av filmer, TV-serier og sportsbegivenheter å se på. I tillegg kan innholdsprodusentene måtte øke prisene for å kompensere for inntektene som går tapt til piratkopiering, noe som gjør det dyrere for forbrukerne å se innhold lovlig.

“Som medlem av Nordic Content Protection vil Telia fortsette å samarbeide med relevante interessenter som bransjeaktører og politikere for å adressere denne utfordringen,” avslutter pressemeldingen.

Continue Reading