Fashion
Bruktbutikkene: – Økende interesse for «fast fashion»
Vi dumper billigklær som aldri før. Samtidig vil vi kjøpe dem brukt.
Nordmenn gir store mengder klær til tekstilinnsamling hvert år, gjennom containere til for eksempel UFF og Fretex. Tidligere har det blant annet blitt rettet søkelys mot Atacama-ørkenen nord i Chile, som ofte blitt omtalt som «klesindustriens kirkegård» og som gir et bilde på hvor mye klær som kastes.
Men hva er det egentlig vi gir til tekstilcontainerne her hjemme?
Bruktkjeden UFF har observert noe spesielt.
– Over de siste årene har vi sett en økende mengde med fast fashion i vår innsamling, sier Kåre Dahne, daglig leder hos UFF-butikkene i Norge, til MinMote.
NYHETER
Modeller ikledd søppel på motevisning i Atacama-ørkenen
Disse plaggene kommer ikke bare hyppig inn – de forsvinner også raskt.
– I 2023 brukte norske ungdom 800.000 kroner mer på fast fashion i vår familiebutikk enn de gjorde i 2022.
– Hos oss i UFF representerer fast fashion likevel en liten andel av vårt varelager, legger han til.
NYHETER
Nye regler gjør det forbudt å kaste usolgte klær
UFF forteller selv at de i mange år «har arbeidet aktivt opp mot de store kjedene for å få ned overproduksjonen av klær i verden».
– Hva tenker du om at dere selger fast fashion-plaggene i butikkene deres?
– Det er mye bedre for miljøet at et fast-fashion plagg blir brukt igjen i en av våre butikker enn at det går til materialgjenvinning eller energigjenvinning, sier Dahne:
– Vi følger nøye med på hva dem som handler hos UFF kjøper, og ser at det er en økende interesse for fast fashion.
– «Kjøp og kast»-mentalitet
Gjenbruksprofil og tiktoker Yunus Emre Özkan (21) synes det er synd at vi nordmenn velger å støtte «fast fashion»-kjeder i så stor grad som vi gjør.
– Og så føler jeg at prisene til «fast fashion» fører til at vi ikke har en tilknytning til klærne våre lenger. Da får man en skikkelig «kjøp og kast»-mentalitet, mener han.
– Kjøper du «fast fashion»-plagg brukt?
– Mye av det som produseres er i plast, og det er noe jeg personlig ikke bruker. Hvis plaggene er i bomull, er de ofte ikke produsert etisk, eller så er det bare veldig dårlig kvalitet:
– Så jeg satser heller på å kjøpe bruktklær i kvalitet. Da varer de også lenger, sier bruktentusiasten.
Merker etterspørselen
Fretex sine Arkivet-butikker har som mål å velge ut klær og tilbehør med en bestemt stil og kvalitet, slik at det skal bli enda enklere for folk å handle brukt.
Likevel er mange av plaggene som selges i butikkene laget i syntetiske, rimelige materialer, og kommer fra en rekke billigkjeder.
– Rundt 50 prosent av det folk donerer til oss, kommer fra fast fashion-kjedene. Vi er jo et speilbilde av det folk handler, og det er tross alt fast fashion som har de største markedsandelene, forklarer Hilde Kjønstad, kjedeleder hos Fretex.
– Hva tenker dere om at dere selger fast fashion-plagg i butikkene deres?
– Det er jo bra for miljøet at de plaggene som allerede er produsert, får nye muligheter og så lang levetid som mulig. De fast fashion-plaggene vi selger er veldig lettsolgte, og vi vet at vi har etterspørsel etter dem.
– Oftest fra de billige kjedene
Da MinMote sjekket klesutvalget hos butikken Fretex Arkivet på Grünerløkka, fant vi flere plagg som fortsatt selges nye i fast fashion-butikkene.
– Vi får inn noen plagg med prislappen på, som vi ser at folk ikke har brukt. Det er oftest klær fra de billige kjedene og fast fashion. Vi får veldig sjelden inn klær med prislapp på som er fra de dyrere merkevarene, sier Kjønstad.
UFF opplever at de som donerer klær som regel har brukt plagget først.
– At vi får inn klær med prislappen på skjer kun unntaksvis, mener daglig leder Kåre Dahne.
Oda er journalist på MinMote. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, er vår video-ekspert og ansvarlig for vår TikTok-konto.