Connect with us

Entertainment

Bransjen fortviler over prisene i Norge – stadig flere nordmenn dropper det

Published

on

Bransjen fortviler over prisene i Norge – stadig flere nordmenn dropper det

Prisene for å se fotball på TV er et hett tema om dagen. I anledning Premier League-starten har det blusset opp en ny debatt rundt både priser og den utbredte bruken av ulovlig IPTV. Et Viaplay-abonnement med Premier League koster 749 kroner i måneden.

Et alternativ til å se kampene hjemme, er selvfølgelig å gå ut og se kamper på en pub eller et annet utested.

Det folk imidlertid kanskje ikke tenker over, der de sitter med en kald drikke og ser favorittlaget, er at serveringsstedene også betaler i dyre dommer for å få lov til å vise fotball på skjermene. Mange blir rett og slett priset ut av markedet.

En pub, bar eller restaurant får nemlig ikke lov til å vise fotball fra et vanlig abonnement. De må ha egen lisens.

Droppet fotball: – Ikke lønnsomt

Apotekergaarden i Grimstad viste lenge kamper fra både Premier League og Champions League, men i år ble det stopp. Daglig leder Kjetil Røyset Jørgensen forteller at det rett og slett ikke er lønnsomt for utestedet å vise fotball lenger.

– Vi klarte ikke å holde det lønnsomt, som med alt annet i samfunnet nå, så vil folk kanskje spare litt penger. Selv om de ikke har Premier League hjemme, så går de heller ikke ut, tar seg en øl og ser fotball, sier han til Nettavisen.

LES OGSÅ: Lersveen raste i NRK-studio: – Sjelden fått så mange reaksjoner

Han forteller at det økonomisk sett har vært lurt å kutte ut fotballen.

– Antall folk som kom for å se fotball sank de siste årene vi viste det. Nå har vi færre gjester totalt sett, men taper mindre penger. Vi hadde noen tøffe år, men nå taper vi mindre, sier Jørgensen om effekten de har sett så langt i 2024.

– Mitt inntrykk er at folk kom for å se Liverpool og Manchester United, men verken Manchester City eller Arsenal var spesielt populært. Det er mulig det er et for ungt publikum på disse lagene. Spillerne skal jo ha pengene sine, så jeg skjønner hvorfor det er priset som det er. De som sitter på rettighetene har betalt mye og må ha sine penger, sier Jørgensen.

Apotekergaarden viste både Premier League og Champions League. Rettighetene til disse eies av henholdsvis Viaplaygroup og TV 2 i Norge. Allente distribuerer TV 2-kanalene for offentlig visning, mens flere aktører distribuerer Viaplay-kanalene.

Nettavisen har vært i kontakt med både Allente og Viaplaygroup. Se hva de svarer lenger ned i artikkelen.

– Kostet en halv husleie

Jørgensen forklarer at Apotekergaarden måtte ut med rundt 18.000 i måneden for å vise begge deler.

Det tilsvarer rundt 215.000 kroner i året for å få lov til å vise kampene offentlig. Inntektene fra å vise fotballkamper sto imidlertid kun for rundt fem prosent av omsetningen til Apotekergaarden.

– Det er grassat dyrt for et utested. Én ting er å være i Oslo på Karl Johan, men for oss, som ligger i Grimstad, er det andre forhold.

– Vi betalte vel rundt 18.000 i måneden for å vise fotball til rundt 30 sitteplasser. Det er omtrent en halv husleie. Du kan kanskje klare bare Premier League, men du må jo nesten ha Champions League, også, og da er det ikke lønnsomt å vise fotball.

Jørgensen har ikke vurdert å starte opp igjen med fotball på TV, men er klar på at det er et tilbud han gjerne skulle tilbudt.

– Absolutt. Vi ønsker det, det er en artig ting å ha, men vi får ikke nok folk, sier den daglige lederen.

– På de store kampene kommer det folk, men det er ikke nok interesse for alle kampene imellom.

LES OGSÅ: Viaplay tar overraskende Premier League-grep

Horten-pub: – Kniven på strupen

Thomas Larsen-Nyborg driver utestedet Saxon King i Horten. Også der har de merket prisene på kroppen lenge, og selv om det hele veien er en løpende vurdering, har puben valgt å opprettholde tilbudet med fotball, enn så lenge.

– Vi er en engelsk pub. Før var det to steder som viste fotball i Horten, men det ene stedet kuttet ut og nå er vi eneste sted. Vi er en liten by, men det burde være rom for et sted som viser fotball, sier han til Nettavisen.

– Men vi viser fotball med kniven på strupen. Det er mye annet som må dekkes opp og folk sier at vi må ha billig øl for å få folk til å komme og se fotball, men det er en smertegrense der også. Jeg vurderer å kjøre et septemberstunt der ølprisen er 20 kroner billigere, for å se om det trekker flere folk, men jeg kan jo ikke gi bort ølen gratis heller, forteller han.




Også Saxon King kjøper pakker for å vise både Premier League og Champions League.

I samtale med Nettavisen ser Larsen-Nyborg på fakturaene sine og kommer fram til at han må ut med 29.000 kroner i måneden for å vise Premier League (via distributør Altiboks) og 28.000 kroner for Champions League (via distributør Allente).

Noe av dette er for utstyr og andre ting, men han anslår at det koster rundt 50.000 i måneden kun for å vise fotballen.

600.000 kroner i året

Det betyr at Saxon King, som betaler for 50–100 sitteplasser, må ut med rundt 600.000 kroner i året for å vise kampene.

De taper dermed penger på å ha dette tilbudet.

– Vi viser både Premier League og Champions League. Da må vi ha både Viaplay og TV 2. Om vi bare hadde hatt Premier League, så hadde det fortsatt vært dyrt, men det er totalen som gjør det veldig vanskelig, sier han.

– Det koster altfor mye og vi må bruke penger som vi kunne brukt til andre ting for å få det til, sier Larsen-Nyborg.

LES OGSÅ: Reagerer på Viaplay-endring: – De skal passe seg

Han merker seg at prisene fra begge aktører har steget noe de siste 12–14 månedene, men den virkelig store prisøkningen kom i 2021 og 2022 da kostnadene for en lisens for å vise fotball offentlig økte betraktelig i Norge.

Vil se storkamper: – Dabber av

Også Larsen-Nyborg peker på at kamper med Liverpool og Manchester United drar folk, men at interessen ellers er noe laber.

– Vi merket en liten oppgang etter at vi ble eneste sted igjen som viser fotball, men det er mindre folk ute enn før, folk prioriterer. Viser vi for eksempel Brentford mot Ipswich, da kommer det null, forklarer han.

Han mener det totalt sett er altfor mange kamper som det er liten interesse for i løpet av en sesong, for å rettferdiggjøre prisen.

For Larsen-Nyborg sitter det langt inne å droppe fotballen helt, men utelukker ikke at det kan skje i framtiden.

– Folk skaper folk, er det god stemning, har flere lyst til å komme tilbake. Vi har ofte mer folk etter storkampene, men så dabber det av igjen, fram til neste storkamp. Noe av tanken med en fotballpub er å skape en plattform og et møtested.

– Et sted som folk også har lyst til å komme til ved andre anledninger og ikke bare for fotball. Men hadde vi kuttet ut fotballen helt, kunne vi sikkert hatt åpent til 03 på både fredager og lørdager, sier Larsen-Nyborg.






Allente: – Betaler for mer enn CL

Det er som nevnt Allente som distribuerer TV 2-kanalene ut til utesteder som ønsker å vise Champions League og andre kamper som kanalen har rettigheter til.

LES OGSÅ: Ingebrigtsens kone røper frustrasjon: – Det unner jeg ikke min største fiende

De kan bekrefte at prisen Larsen-Nyborg oppgir omtrentlig stemmer, men påpeker:

– Vi diskuterer prisen direkte med hver kunde, og hele prislisten er ikke offentlig, men jeg kan si at hvis puben har 50 plasser (som kan se TV-skjermen), skal kostnaden være mye lavere. Har de 100 plasser, høres det omtrent riktig ut, sier kommunikasjonssjef Maja Wikman Ulrich til Nettavisen.

– Det man betaler for er ikke bare Champions League, men også Eliteserien, La Liga, og landslagsfotball (inkludert blant annet Nations League), som er inkludert i prisen, understreker hun.

Wikman Ulrich sier at Allente har en prismodell som skal ta hensyn til utesteder av ulik størrelse.

– Det for å holde en bra balanse i prissettingen. Vi har også lagd pakketilbudet Sport Premium og Sport Premium Plus, som holder prisene litt nede for de utestedene som vil vise sport fra flere innholdsleverandører, ettersom vi forstår at det blir mye penger å betale, sier hun.

Allente er også én av flere distributører for Viaplays Premier League-sendinger. Wikman Ulrich kan imidlertid ikke si så mye om prisbildet her, og viser til at prisene ut i markedet baserer seg på de Viaplay selv setter.

Viaplay: – Prisen er «bak skjema»

Heller ikke Viaplay vil gå ut med konkrete priser på hva de ulike løsningene deres koster.

– Vi deler ikke anbefalt prisoversikt da det varierer ut ifra pakker, antall sitteplasser etc., og det kan bli mistolket uten riktig kontekst. Da vi overtok rettighetene la vi oss på en identisk pris og struktur som forrige rettighetshaver for Premier League i Norge – og utover en standard prisjustering for 2023 har produktet ligget helt stabilt, sier Head of Partnership, Kay Olsen, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Riise glemmer det aldri: – Vil ikke ha ham inn i livet mitt

Olsen mener prisutviklingen de siste årene har vært under det som er forventet.

– Faktisk så ligger vi «bak skjema» for forventet prisutvikling om vi skulle forholdt oss til konsumprisindeksen i samme periode.

Situasjonen Larsen-Nyborg ved Saxon King beskriver, vil ikke Viaplay kommentere nærmere.

– Det blir umulig for oss å kommentere situasjonen til pubeieren det henvises til, da vi ikke vet om det han betaler inkluderer andre tilbydere enn vår egen pakke, og størrelsessegmentet han nevner eksisterer ikke blant våre modeller.

– Vi har sympati for at det har blitt dyrere å vise fotball på pub, men det kan ikke forventes å forsvare en prislapp som også for eksempel inneholder Eliteserien. Vi mener at prisstrukturen vi har lagt oss på for å vise Premier League, med den interessen for engelsk fotball som finnes blant nordmenn, burde være mulig å håndtere for eiere av puber og utesteder, sier Olsen.





Continue Reading