Connect with us

Entertainment

Alt du trenger å vite om TV-debatten

Published

on

Alt du trenger å vite om TV-debatten

Natt til onsdag norsk tid møtes Donald Trump og Kamala Harris til sin første og eneste TV-sendte debatt. Her er det du trenger å vite.

Kortversjonen

Når starter debatten, og hvor kan jeg se den?

Debatten holdes tirsdag i National Constitution Center i Philadelphia i delstaten Pennsylvania klokken 21 lokal tid. Da er klokken 03 om morgenen, natt til onsdag, i Norge.

Debatten ledes av nyhetsankerne David Muir og Linsey Davis og skal vare i 90 minutter.

Amerikanske ABC News er vert for debatten.

Norske seere skal kunne få inn sendingen på Max og på Disney+ og her, øverst i artikkelen.

Hvor mange amerikanere ser på?

Rekorden for TV-sendte president-debatter er debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton 26. september 2016, som ble sett av 84 millioner amerikanere.

Da Trump og Joe Biden møttes til duell 27. juni i år, var det bare 51 millioner som fikk det med seg på TV. Men CNN, som arrangerte debatten, sier at ytterligere 30 millioner så på via Youtube eller andre digitale kanaler.

Mange vil også få med seg debatten gjennom små snutter med høydepunkter som legges ut i ulike kanaler og sosiale medier etterpå.

Hvilke regler gjelder?

Harris og Trump er blitt enige om disse rammene og reglene:

  • Det vil ikke være publikum til stede.
  • Kandidatene får 2 minutter til å svare på spørsmål. Deretter blir det 2 minutter til svar/tilsvar og 1 minutt til ytterligere oppfølging eller avklaring.
  • Mikrofonene vil være dempet når det ikke er kandidatens tur til å snakke.
  • Kandidatene kan ikke stille hverandre spørsmål direkte.
  • Begge kandidater står bak talerstoler under hele debatten.
  • Ingen åpningsuttalelser, men 2 minutters avslutningsuttalelse fra hver.
  • Ingen notater eller rekvisitter tillatt på scenen.
  • Kandidatene får penn, notatblokk og vannflaske.
  • Ingen kontakt med kampanjestaben under reklamepausene.
Programlederne David Muir og Linsey Davis skal holde styr på Kamala Harris og Donald Trump.

Betyr slike debatter noe for valgkampen?

Vanligvis ikke, ifølge ekspertene. Kanskje flytter de den ene eller andre kandidaten et par prosentpoeng på målingene, men som regel varer denne effekten kun i kort tid. Det store unntaket skjedde i juni, da Biden gjorde en så dårlig figur at han endte opp med å trekke seg som presidentkandidat.

Og det gjør også den kommende debatten litt ekstra interessant. Mens Donald Trump har ligget stabilt på rundt 44 prosent gjennom hele valgkampen, har demokratene opplevd et kraftig oppsving etter at Biden trakk seg.

Dette oppsvinget ser imidlertid ut til å ha svekket seg de siste par ukene, mens Trump har tatt tilbake ledelsen på noen målinger. Det er så jevnt at det vanskelig å vite hvem som leder.

Mange vil følge spesielt spent med på Harris i debatten fordi hun er langt mindre kjent for velgerne enn Trump.

Hva forventer man av Kamala Harris?

Trolig vil hun fremstille seg som en sentrumskandidat som vil sikre fremtiden til middelklassen. En utfordring for henne blir å holde fast ved deler av Joe Bidens politikk samtidig som hun skal prøve å fremstå som et friskt pust for velgere som ønsker noe nytt.

Det ventes også at Harris kommer til å snakke om kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Spørsmålet om abort er blitt svært viktig i USA etter at Trump-utnevnte dommere i Høyesterett svekket denne rettigheten kraftig for to år siden.

Harris kommer trolig også til å fremheve rollen som øverstkommanderende og at hun mener at hun er en tryggere leder i en utrygg verden enn hva Donald Trump vil være.

Hva forventer man av Donald Trump?

Han kommer helt sikkert til å skryte av det han fikk til som president. Blant annet vil han trolig hevde at amerikanere flest hadde bedre råd mens han styrte landet.

Vi kan også vente oss en påminnelse om at han ikke startet noen nye kriger mens han var president. Han har tidligere sagt at han kommer til å få en slutt på krigene i Ukraina og Midtøsten, og kommer nok til å gjenta dette.

Trump kommer også til å gjøre et poeng av at Harris er fra San Francisco og hun etter hans mening er alt for radikal og venstrevridd for amerikanere flest.


Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Continue Reading