Tech
Vil gjøre makrell til den nye laksen tross overfiske
Samtidig som fiskeriministeren pusher norsk makrell i Asia, er kvotekrangelen i Europa fortsatt ikke løst. Dermed fiskes det mer enn det som er bærekraftig.
Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss har tatt turen til Japan, med mål om å gjøre like stor suksess med makrell som med laks.
– Hva mener du med det?
– Å sikre bedre konkurransevilkår for norsk makrell er hovedgrunnen til denne reisen, sier fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss til E24 i forkant av turen.
– EU har allerede kritisert Norge for at vi driver overfiske på makrell. Er ambisjonen å selge enda mer makrell?
– Ambisjonen er ikke å øke fangsten. Korea og Japan er veldig viktige markeder for oss. Så det handler om å beholde vår posisjon og få bedre tilgang og lavere toll, sånn som for eksempel Storbritannia og EU har, sier hun.
– Vi eksporterer allerede mye, og så ønsker vi ikke at andre land utkonkurrerer oss, fortsetter ministeren.
I 2023 eksporterte Norge makrell for 6,7 milliarder kroner. Det gjør makrell til den tredje viktigste arten i norsk sjømateksport etter laks og torsk. Til sammenligning eksporterte vi laks for 122,5 milliarder.
Ikke bærekraftig
I flere år har Norge forhandlet om makrellkvoter med EU, Storbritannia, Island, Færøyene og Grønland. Så langt uten å bli enige. Det har ført til at det fiskes mer enn den vitenskapelig anbefalte kvoten.
Overfiske kan føre til kollaps i bestanden og er bakteppet for at makrellfisket mistet sin bærekraftssertifisering fra Marine Stewardship Council (MSC) i 2019. En del butikkjeder i Europa krever MSC-stempel. I Japan, der ministeren nå promoterer den norske fisken, er de derimot ikke så opptatt av det, får E24 opplyst.
Regjeringen har gjennomført flere runder med forhandlinger, uten at partene så langt har nærmet seg ny avtale. Forhandlingene skal ikke fortsette før til høsten. Da er høysesongen for makrellfiske i Norge over.
– Mener norske myndigheter at det norske makrellfisket er bærekraftig?
Her kan ikke ministeren svare på stående fot. I etterkant får E24 dette svaret på e-post fra kommunikasjonssjef Merete Jebsen:
«Målet er en fordeling av kvotene mellom kyststatene, og når vi får til det, blir det et bærekraftig fiske.»
Fra departementets side blir det også vist til at MSC er et privat selskap som tjener mye penger på sertifiseringsvirksomhet.
Flere tiår uten resultat
Det er vanskelig å se for seg at man skal kunne nærme seg laksesuksessen med det første, særlig hvis man ikke skal øke volumene.
– Det er altså ikke noe mål å øke volumet?
– Nei, vi har jo kvoter å holde oss til. Målet er å beholde vår posisjon, og gjøre like stor suksess som med laksen vår. Det er viktig for Norge å sikre like vilkår for norske produkter som det våre konkurrenter har. Klarer vi det, kan makrellen få en like god posisjon som laksen, sier Næss.
For tiden går 21 prosent av den norske makrellen til Japan, som dermed er det største markedet for norsk makrell. Ministeren håper på frihandel, men det har Norge forsøkt å få til i flere tiår uten å lykkes. Det skal heller ikke forhandles på denne turen, som trolig ender med en samarbeidserklæring.
– Utfordringen vår er at norsk makrell fortsatt har 7–10 prosent toll ved import til Japan. Land som Storbritannia og EU vil få nulltoll gjennom deres handelsavtaler og er derfor viktige konkurrenter som puster oss i nakken, sier Næss.
Norge vil også konkurrerer mot japanske makrellfiskere.
– Japanerne ønsker blant annet å beskytte egne fiskere av makrell. Men japanske fiskere klarer ikke å dekke behovet, sier ministeren.
– De må importere, og da ønsker vi selvfølgelig at de skal velge å importere fra Norge, legger hun til.
Les også
EU og Norge i heftig krangel om makrell – EU truer med represalier
Les også