Tech
Gründere: Irene Ojala – vi trenger deg!
Du har makten og muligheten til å hjelpe Norges oppstartsnæring til å ta et stort steg fremover!
-
Anders Mjåset (Mesh Community), Per Einar Dybvik (StartupLab), Ingar Bentsen (The Factory) og Fredrik Winther (Katapult)
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.
I 10 år har det norske oppstartsmiljøet kjempet for å bli anerkjent og prioritert i konkurranse med olje, gass, oppdrett og tradisjonelle sektorer. Som en liten og oversett minoritet i norsk næringsliv har det vært lett å avspise gründermiljøet med småpolitikk. Vi har sittet og sett på mens land vi liker å sammenligne oss med, har lagt til rette for sine vekstbedrifter med blant annet gode opsjonsordninger og gründervisum. Jeg vil tro at du kan kjenne deg igjen i denne situasjonen.
Les også
Pasientfokus har én stemme – kan avgjøre skattespørsmål
Av alle tingene Gründer-Norge har jobbet for, så har en utvidet opsjonsordningen vært den viktigste saken de siste 10 årene. I 2018 fikk vi en særordning som gjaldt for bedrifter med opp til 10 ansatte, og i 2022 ble denne ordningen utvidet til å gjelde for oppstartsbedrifter med opp til 50 ansatte.
Det høres kanskje bra ut, men når vi sammenligner med Sverige, så har de en tilsvarende opsjonsordning som gjelder for bedrifter med opp til 150 ansatte, Tyskland har en ordning for opp til 1000 ansatte, og Storbritannia har en ordning for alle nyere selskap som ikke er på børs. Faktisk så har vi en av de dårligste opsjonsordningene i hele Europa. Det samme gjelder en rekke andre rammebetingelser.
Samtidig har det norske gründermiljøet jobbet for å få på plass gründer-, kompetanse- og investor-visum for å gjøre det enklere å skalere bedrifter i Norge, igjen noe som gjøres i majoriteten av land vi sammenligner oss med. Men istedenfor gründervisum har det blitt foreslått en endring i exit-skatten som struper tilgangen på internasjonalt talent. I en undersøkelse vi gjorde i NAST (Norsk Allianse for Startup & Tech), oppga faktisk hele 103 av 150 oppstartsbedrifter at de nye reglene gjør det vanskeligere å tiltrekke seg talentene de trenger for å realisere potensialet sitt.
Vi kan ikke fortsette sånn …
Vi lever i den digitale æraen, og vi må lære oss å skalere digitale bedrifter. Norge trenger flere ben å stå på, og vi må bygge opp, ikke ned, innovasjonsmuskelen vår. Med AI-utviklingen vi står midt i, blir det bare enda viktigere å holde oss i front når det gjelder innovasjon og gründervirksomhet. Det vil styrke oss i alle næringer og effektivisere velferden vår.
Ta for eksempel helse: Googles AlphaFold alene har kraften til å starte en revolusjon innen helseteknologi og vitenskap. Vi må satse på entreprenørskap og teknologi og ta del i denne utviklingen!
På topp tre-listen over startupscenens viktigste saker troner en ambisiøs opsjonsordning aller øverst, mens gründervisum ligger godt inne på topp 10-listen.
Så, Irene Ojala, du har makten og muligheten til å hjelpe Norges oppstartsnæring til å ta et stort steg fremover! På vegne av Gründer-Norge – vi håper av hele våre hjerter at du stemmer for SVs foreslåtte endringer i opsjonsordningen og gründervisum!