Connect with us

Fitness

Krisemøte om Rafah i Sikkerhetsrådet: – Angrep mot hjelpeløst mål

Published

on

Krisemøte om Rafah i Sikkerhetsrådet: – Angrep mot hjelpeløst mål

FNs sikkerhetsråd er tirsdag innkalt til krisemøte, for å drøfte det israelske angrepet søndag, som kostet minst 45 flyktninger livet i Rafah sør i Gaza.

– Det føyer seg inn i en lang rekke av møter og uttalelser internasjonalt som viser at Israel er helt alene i verden, sier Hilde Henriksen Waage til VG.

Midtøsten-eksperten som er professor i historie, tror hastemøtet bak lukkede dører blir en diskusjon som skal tilrettelegge for et resolusjonsforslag.

– En slik resolusjon vil dreie seg om våpenhvile, nødhjelp og forhandlinger. Da vil alt stå og falle på hva USA har tenkt å mene og gjøre.

<-Midtøsten-ekspert

Professor ved Universitetet i Oslo Hilde Henriksen Waage

USA tause

VGs USA-korrespondent er på plass i FN i New York. Her er de 15 medlemslandene på vei inn til et annet ordinært møte i Sikkerhetsrådet på morgenen lokal tid.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield vil ikke snakke med VG eller pressen.

– Kan du gi en kommentar på situasjonen i Rafah?

– Vi skal diskutere det denne ettermiddagen, kanskje jeg har noe til dere senere, svarer hun.

USA har foreløpig vært tause om angrepene mot Rafah. Biden-administrasjonen har tidligere omtalt offensiven som «begrenset».

Bakgrunn: Derfor støtter USA Israel

FN: FNs hovedkvarter ligger i midtown Manhattan i New York. Foto: Thomas Nilsson / VG

Midtøsten-ekspert Waage sier at USA har pleid å nedlegge veto mot resolusjonsforslag, men holder det for mer sannsynlig at amerikanerne denne gang avholder seg fra å stemme.

– Historisk vil det være oppsiktsvekkende. Men det bør være en naturlig konsekvens av USAs stadig skarpere kritikk av Israel.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Kina: Fordømmer angrepene

Heller ikke Storbritannias ambassadør vil si noe tirsdag. Det vil derimot Kinas ferske FN-ambassadør, Fu Cong.

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepene på sivile i Rafah.

Det er Algerie som har bedt om krisemøtet i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

– Hva vil Sikkerhetsrådet oppnå i dag?

– Dette er Algeries initiativ, så vi skal følge dem.

Kinas FN-ambassadør Fu Cong. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Hevder det var en ulykke

Israelernes mål søndag kveld var to Hamas-ledere, som begge ble drept. Men angrepet ledet også til død og lemlestelse, da en teltleir gikk opp i flammer.

Den israelske hæren etterforsker hendelsen. De har meddelt USA at brannen skal ha oppstått da granatsplinter antente en drivstofftank i nærheten.

– Noe gikk dessverre tragisk galt, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag om at luftangrepet også rammet mange sivile.

Tragedien i flyktningleiren har utløst massiv fordømmelse verden over.

– Det går etter min mening ikke an å begå den type feil, sier den tidligere spesialutsendingen for FN og Nato-ambassadøren Kai Eide til VG.

Han har vanskelig for å ha tillit til Netanyahus unnskyldning.

– Det er som han forstår at det ikke er annen utvei enn å beklage. Også Israel må ha sett at det var et kompakt angrep mot et åpenbart hjelpeløst mål.

Topp-diplomat
<-Topp-diplomat

Tidligere spesialutsending for FN Kai Eide

Diplomaten håper FNs sikkerhetsråd kan enes om en fordømmelse.

– Det avhenger av hvor langt USA er villig til å gå.

– Hvor langt tror du?

– Ikke langt nok. Når Israel sier at det var en beklagelig feil, tror jeg amerikanerne vil velge en mer varsom linje, sier Kai Eide.

USA kan i Sikkerhetsrådet legge ned veto mot en resolusjon om Gaza.

– Men kanskje avholder USA seg fra å stemme. Da blir forslaget vedtatt. Og da er Israel forpliktet til å etterfølge forslagets anbefalinger, sier Eide.

Hva vil USA gjøre?

Hilde Henriksen Waage tror utfallet kan bli at USA er avholdende.

Hun viser til at oppslutningen om Bidens Israel-vennlige politikk er synkende i USA og kan koste ham valgseieren i viktige vippestater.

Les også: Studenter i protestbølge i USA

– Samtidig blir USAs status som stormakt svekket internasjonalt, av at Israel bare viser forakt for alle Bidens krav til operasjonene i Gaza.

Waage viser at USA «til det kjedsommelige» har krevd at Israel ikke skulle gå inn i Rafah, fordi en bakkeoffensiv ikke ville være mulig uten store sivile tap.

– USA har flyttet seg veldig mange hakk i Israel-kritisk retning, sier Waage.

Hun tror disse elementene og den offentlige opinionen mot krigen kan føre til at USA vil sette mer makt bak ordene.

– I det øyeblikk USA bruker sine to virkemidler – våpen og penger – for å presse Israel, vil Israel adlyde. De kan ikke la være, sier Waage.

Det ryker fra utbrente skur og telt i leiren for internt fordrevne som brant søndag i Rafah. Foto: EYAD BABA / AFP

Et vendepunkt?

VG spør Maria Gabrielsen Jumbert ved fredsforskningsinstituttet Prio om brannen i Rafah kan bli et vendepunkt i krigen i Gaza.

– Flere ting kan tyde på at vi er på vei mot et slags momentum. Men det har vi lurt på et par ganger tidligere også, svarer Prio-forskeren.

Hun minner om beskytningen av palestinere ved en lastebil som delte ut mat og luftangrepet som drepte fem internasjonale hjelpearbeidere.

Mistet sønnen Jacob (33): –⁠ Forferdelig

– Det var grusomme angrep som ble bredt fordømt. Israel beklaget hva de kalte tragiske uhell og lovet å etterforske. Men krigen bare fortsatte.

Jumbert peker på flere forhold som kan gjøre utfallet annerledes nå:

  • Den internasjonale domstolen ICJ, som er FNs øverste juridiske organ, beordret fredag Israel til å stanse sin militære bakkeoffensiv i Rafah.
  • Aktor ved den internasjonale straffedomstolen i Haag har bedt om at statsminister Benjamin Netanyahu pågripes for krigsforbrytelser.
  • FN har bedt om en uavhengig gransking av brannen i Rafah.

Palestinere ser på ødeleggelsene etter det israelske luftangrepet søndag. Foto: Jehad Alshrafi / AP

Utenriksminister Espen Barth Eide kaller Israels bakkeoffensiv i Rafah et klart brudd på folkeretten.

Den israelske hæren mener at angrepet mot Hamas-lederne søndag kveld var legitimt etter folkeretten.

FNs spesialutsending for Midtøsten Tor Wennesland ber Israel etterforske hendelsen, plassere ansvar og beskytte sivile bedre.

– Jeg er dypt bekymret over dødsfallene til så mange kvinner og barn i et område der mennesker har søkt ly, sier den norske FN-utsendingen.

To menn omfavner hverandre i ruinene av flyktningleiren. Foto: Jehad Alshrafi / AP

Mer enn en million sivile har flyktet fra Rafah, siden Israel startet sin offensiv sør i Gaza fot to uker siden. 350 000 skal være igjen i byen.

Israel vil utrydde Hamas-krigere som skjuler seg blant sivile i Rafah og frigi israelske gisler som Israel mener blir holdt til fange sør i Gaza.

Ifølge den israelske avisen Haaretz holder Hamas fremdeles 125 gisler etter islamistenes angrep mot Sør-Israel 7. oktober, da 1200 israelere ble drept.

Angrepet utløste den israelske offensiven i Gaza, som hittil har kostet over 36.000 palestinere livet, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Continue Reading