Gambling
Økonomer uenige etter «kruttsterk» boligprisvekst: – Har vært overraskende
Boligprisveksten har vært sterkt hittil i år, men økonomer er uenige om utviklingen vil avta.
På tross av gjentatte rentehevinger fra Norges Bank og en mer krevende økonomisk situasjon for mange, har boligmarkedet så langt i år holdt seg sterkt.
Onsdag neste uke får vi svar på hvordan prisutviklingen var i mai, når Eiendom Norge legger frem sin boligprisstatistikk.
– Vår prognose er at boligprisene skal svakt nedover resten av året, og så først begynne å stige igjen innen 2025, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.
Les på E24+
Her blir boligprisveksten sterkest
Hun viser til to forhold gjør som at hun tror boligprisveksten hittil i år vil ikke vil holde seg:
- Flere vil innse at selv om rentetoppen kan være nådd, vil rentebelastningen være høy i flere år fremover.
- Det er flere bruktboliger på markedet.
– Hvis første rentekutt kommer mot slutten av året, betyr det at boliglånsrentene vil gå marginalt ned i begynnelsen av 2025. Men ser vi på Norges Banks prognoser for rentebelastningenrentebelastningenRentebelastning betyr hvor mye norsk husholdninger betaler i renteutgifter i andelen av disponibel inntekt. , vil den falle fra dagens 10,5 prosent til rundt 8 prosent i slutten av 2026, sier Macic.
De neste par årene vil vi i så fall fremdeles ha den høyeste rentebelastningen siden tidlig 1990-tall, med unntak av 2008, fastslår hun.
Styringsrenten i Norge er nå på 4,5 prosent, etter Norges Banks rentegalopp ved å heve renten fra 0 prosent i september i 2021.
Overrasket over utviklingen
Så langt i år har økningen i boligprisene vært «kruttsterk», mener Eiendom Norge.
I april steg prisene på brukte boliger med 1,2 prosent fra måneden før, og boligprisene har steget med over 7 prosent hittil i år, ifølge bransjeforeningens statistikk.
Macic i Prognosesenteret sier hun er overrasket over utviklingen i boligmarkedet så langt i år.
– Jeg synes det er rart at alle renteøkningene som har kommet, ikke har gitt større negativt utslag i bruktboligmarkedet. Jeg tror en av årsakene til det, er at nyboligmarkedet har tatt hele støyten, sier hun.
– Når tenker dere det snur?
– Vi hadde egentlig tenkt at det bare gjaldt januar, februar og mars som ville ha relativt sterk prisvekst, og at man ville begynne å se det i april. Det gjorde vi ikke, så nå tror vi at vi vil begynne å se en gradvis nedkjøling fra mai og ut året, sier sjeføkonomen.
Likevel trekker hun frem et sterkt arbeidsmarked, med lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst, som grunner til at boligmarkedet har holdt seg sterkt.
– De neste par årene vil det i større grad være den lave tilbudssiden, i kombinasjon med noe lavere rente, som bidrar til sterk prisvekst, sier hun.
– Men akkurat prisveksten man har sett i første kvartal og hittil i år, synes jeg har vært overraskende sterk.
– Solid salgsmåned
Mai er normalt en god salgsmåned i boligmarkedet, og DNB Eiendom venter en prisøkning på 0,9 prosent for mai.
– Det har vært nok en solid salgsmåned i boligmarkedet, og vi ser ikke tegn til at aktiviteten skal roe seg med det første, sier administrerende direktør Renate Sørestrand-Hansen i DNB Eiendom i en uttalelse.
Det vært lagt ut mange boliger for salg, og det selges mye, ifølge DNB Eiendom. Denne siste uken av mai er det stor aktivitet med mange visninger og salg, sier Sørestrand-Hansen.
– I Oslo selges stort sett alt etter første visning, og det er særlig rift om de mindre leilighetene i storbyene. Boligselgerne oppnår gode priser, og i snitt selges nå litt over 60 prosent av boligene over prisantydning.
Også DNB Markets tror på boligprisvekst i mai.
Seniorøkonom Oddmund Berg sier det henger sammen med bedret kjøpekraft i husholdningene som følge av høyere lønnsvekst enn generell prisvekst.
– Vi mener også at et solid arbeidsmarked bidrar til den gode utviklingen. Til tross for at det kan drøye litt før rentekuttene kommer, ser vi for oss at prisene vil fortsette å stige gjennom resten av 2024, sier Berg i en uttalelse.
– Har gitt markedet forutsigbarhet
Hos eiendomsmeglerkjeden Nordvik er det også optimisme å spore for tiden frem mot sommeren.
– Det er et godt marked med god balanse mellom tilbud og etterspørsel. I tillegg har forventet reallønnsvekst, fortsatt lav arbeidsledighet og signalene om at rentetoppen er nådd, gitt markedet forutsigbarhet, sier Martin Kiligitto, administrerende direktør i Nordvik.
Også Nordvik tror tallene vil vise prisoppgang i mai. Kiligitto trekker blant annet frem at det går raskere å selge boliger nå enn tidligere i år, og at det er et høyt volum av boliger som omsettes.
– Vår vurdering er at volumene i boligmarkedet vil ta seg kraftig opp frem mot sommeren, både fordi volumene i første kvartal var lave og fordi vi opplever en sterk vekst av nye oppdrag. Vi er derfor optimistiske med tanke på første halvår av 2024.