Gambling
Flaggregler i Norge: Når skal flagget opp og ned?
Når skal flagget ned? Og hvilke dager flagger vi i Norge? Her får du fasiten.
Det norske flagget er et kjent skue på 17. mai, men det finnes også en del andre dager i året hvor flagget i rødt, hvitt og blått pynter opp balkonger og bygninger.
I Norge kan du i utgangspunktet flagge hvilken dag du vil. Det er vanlig å flagge for eksempel i anledninger som bursdag, konfirmasjon, dåp eller andre store fester.
Er det imidlertid påbudt å flagge på frigjøringsdagen? Og når får du blikk fra naboene når du har glemt å ta ned flagget på kvelden? Her svarer vi på det du trenger å vite om flaggreglene.
Fakta om Norges flagg:
Flagget ble tegnet av stortingsrepresentant Frederik Meltzer. Det ble vedtatt av Stortinget 13. juli 1821.
Det er heller ingen tilfeldighet at flagget fikk nettopp fargene rødt, hvitt og blått. Meltzer mente at flagget burde ha frihetens farger, i likhet med de franske, nederlanske, amerikanske og britiske flaggene.
Han foreslo også at flagget skulle følge den nordiske tradisjonen med korsflagg. Rødt flagg med hvitt kors skulle minnes foreningen med Danmark, mens blåfargen var en gest til den nye unionspartneren Sverige.
Kilde: Store norske leksikon
Hvem gjelder flaggreglene for?
Enkelte dager er fastsatt som offisielle flaggdager, og på disse dagene er flagging påbudt for offentlige bygninger og eiendommer.
For privatpersoner er det derimot frivillig å flagge på disse dagene. Det betyr at du ikke får bot eller straff om flagget ikke er oppe på for eksempel 1. mai. Velger du å henge opp flagg på disse eller andre dager i året er det derimot noen regler som gjelder.
Flaggtider – når skal flagget ned?
Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang. Siden antall timer med dagslys varierer i Norge er flaggtidene basert på hvilken måned og fylke vi befinner oss i.
I månedene mars og til med oktober skal flagget ikke heises før klokken 08.00 i Sør-Norge. Mens i november til og med februar er det klokken 09.00 som gjelder.
Flagget skal som nevnt tas ned ved solnedgang, men ikke senere enn klokken 21.00 – om solen går ned etter dette.
Med andre ord kan flagget heises mens det er mørkt, men aldri fires når det er mørkt.
I Nord-Norge, Svalbard og Jan Mayen gjelder egne regler om vinteren: Fra november til og med februar skal flagget helst ikke heises før klokken 10.00 og ikke fires senere enn 15.00.
Flaggregler for balkongflagg
De samme reglene over om flaggtider gjelder også for balkongflagg. Ved bruk av balkongflagg skal flagget alltid vaie fritt. Det skal heller ikke berøre bakken eller andre gjenstander.
Balkongflagg kan være av forskjellige størrelser, men flagget skal alltid være synlig fra en avstand og skal ikke være så stort at det blokkerer utsikten for naboene.
Hva gjelder i 17. mai-toget?
I Oslo oppfordres elevene til å bære det norske flagget, eventuelt det samiske flagget eller FN-flagget i toget.
– Men det er ikke forbudt med andre flagg, sier Bjørn Revil (Frp) og viser til retningslinjene som har vært brukt i flere år.
– 17. mai er barnas dag og alle skal ha det hyggelig. Politiske markeringer bør legges unna barnetoget og bekransninger, legger han til.
I Bergen kan flagg for andre nasjoner fritt benyttes, så lenge dette ikke gjøres som en politisk markering eller demonstrering.
– Vi har et motto at 17. mai er for alle. Dette ikke en dag for poliske ytringer, men for å feire våre felles verdier; nasjonaldagen, ytringsfrihet og demokratiet, sier Cecilie Lycke som er formann i 17. mai komiteen i Bergen.
Offentlige flaggdager i Norge:
1. januar: Første nyttårsdag
21. januar: Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag
6 . februar: Samefolkets dag
21. februar: Kong Harald Vs fødselsdag
1 . mai: Arbeidernes internasjonale kampdag (offentlig høytidsdag)
8 . mai: Frigjøringsdagen 1945
17 . mai: Grunnlovsdagen
7 . juni: Unionsoppløsningen 1905
4 . juli: Dronning Sonjas fødselsdag
20 . juli: Haakon Magnus’ fødselsdag
29 . juli: Olsokdagen
19 . august: Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag
25 . desember: 1. juledag
Det er også flaggdag 1. påskedag, 1. pinsedag og ved stortingsvalg. Disse datoene varierer fra år til år.