Gambling
Kikhoste fortsetter å øke blant unge
Kikhoste og mycoplasma-lungebetennelse fortsetter å øke blant unge i Norge.
Kortversjonen
- Kikhoste og mycoplasma-lungebetennelse øker blant unge i Norge.
- Tallene er de høyeste siden før pandemien, men det er ingen epidemi
- Forebyggende tiltak beskytter effektivt de minste barna mot kikhoste.
Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Forekomsten av influensa, covid-19 og RS-virus er derimot lav.
Tallene for kikhoste og mycoplasma-lungebetennelse er de høyeste siden begynnelsen av pandemien. Begge sykdommene rammer først og fremst barn og unge.
528 personer har blitt innlagt på sykehus med mycoplasma siden starten av oktober. Økningen var størst i aldersgruppene 15–29 og 5–14 år.
Siden starten av oktober i fjor er det rapportert inn 2487 tilfeller av kikhoste, 28 av dem var barn under ett år.
Tiltak virker
– Vi ser at tallene for kikhoste fortsatt er høye, men vi er mest opptatt av forekomsten i aldersgruppen under 1 år. Her ser vi fortsatt lave tall, og det er vi glade for. Det tyder på at forebyggende tiltak som settes inn mot dem som er mest sårbare for alvorlig sykdom, har effekt, opplyser overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI til VG.
Flest tilfeller har det vært hos barn og ungdom i skolealder i Akershus, Oslo, Vestland og Trøndelag.
Ifølge Bergensavisen var forrige uke den tredje uken på rad med økende smittetall i Bergen. Det ble da registrert 21 positive prøver ved Haukeland sykehus.
– Det er fremdeles slik at det er langt flere som tester seg enn det som er vanlig på denne tiden av året. Vi ser imidlertid nå at kikhoste de siste par ukene har vist en klar økning, også når vi ser på andel av de analyserte prøvene, sier overlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling på sykehuset til Bergensavisen.
Kommedal sier videre at den «høye forekomsten av både mycoplasma og kikhoste viser at det fremdeles er fornuftig å ha relativt lav terskel for å teste seg».
Alvorlig for spedbarn
Tidligere i mai advarte FHI om at Norge kunne stå foran en kikhoste-epidemi. For at det skal kunne karakteriseres som en epidemi må det være en kraftig økning fra apriltallene, men så langt ser tallene for mai ut til å ende på omtrent samme nivå som april.
Kikhoste er spesielt alvorlig for uvaksinerte spedbarn, og alle gravide blir oppfordret til å vaksinere seg mot kikhoste, som også kalles «hundredagershoste». Fra 2. mai har gravide kunnet gjøre dette gratis. Tilbudet er nå en permanent ordning.
Kikhoste kan også være hard for personer med lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar.
FHIs kikhoste-råd:
- Følg anbefalingene i barnevaksinasjonsprogrammet, ta imot dosene som blir tilbudt barnet ditt.
- Gravide anbefales en dose kikhostevaksine i svangerskapsuke 24.
- Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for ditt syke barn.
- Kikhoste har uspesifikke forkjølelsessymptomer i starten, den kraftige hosten kommer etter hvert. Har du spedbarn kan det være lurt å begrense kontakt med andre som har luftveissymptomer.
Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)