Connect with us

Entertainment

15 norske utøvere til start: Alt du trenger å vite om årets VM

Published

on

15 norske utøvere til start: Alt du trenger å vite om årets VM

Lesetid: 4 minutter

Onsdag var Nellie Aabech (17) og Elias Verstad Stubergh (18) de første norske utøverne i aksjon, da juniorerens kvalifisering i utfor gikk av stabelen og torsdag formiddag skal begge to sykle finaler.

I løpet av de neste dagene står en rekke verdensmestertitler på spill i Pal Arinsal i Andorra, og det er bred norsk deltakelse.

Utfor

Fem norske utøvere skal i aksjon i utfor i VM: Nellie Aabech (kvinner junior), Elias Verstad Stubergh (menn junior), Frida Helene Rønning, Mille Johnset (kvinner elite) og Simen Smestad (menn elite).

Etter det stygge fallet i Whistler i Canada i fjor, som påførte henne en rift i milten og to større, indre blødninger og satte henne ut av trening i tre måneder, har Nellie Aabech kommet seg godt i gang igjen denne sesongen.

17-åringen har vært til start i tre verdenscuper, og kjørt seg til finalen i Fort William, hvor hun tok en niendeplass.

Elias Verstad Stubergh har startet tre verdenscuper, men ikke tatt seg videre fra kvalifiseringen. I juli ble han nummer to i NM, og har også en syvendeplass fra europacupen i Lenzerheide.

Smestad har tatt seg til semifinalen i tre verdenscuper denne sesongen, men 26-åringen har ikke lykkes med å ta seg videre til finalene.

Mille Johnset har hatt en solid sesong og i juli kjørte 23-åringen inn til karrierens beste resultat i verdenscupen som senior da hun ble nummer to i Les Gets.

MEDALJEHÅP? Mille Johnset har tidligere gjort det skarpt i Andorra. Foto: Matt Wragg

Johnset har tidligere vist at hun trives veldig godt i de andorranske utforbakkene med femte- og sjetteplass i verdenscupen i henholdsvis 2022 og 2023.

I samme verdenscuprunde tok også Frida Helene Rønning seg til finalen for første gang denne sesongen, og endte til slutt på 11. plass. Rønning stakk også av med NM-tittelen i juli, foran nettopp Johnset.

I vinduet under kan du se en gjennomgang av utforløypa:

PRIMA OPPLADNING: Høydeoppholdet til Mats Tubaas Glende (bildet) og Knut Røhme har gått etter planen. Til helga venter VM i rundbane, og det er viktige konkurranser med tanke på å spikre framtida. FOTO: Snorre Veggan

Rundbane/kortbane

For terrenglandslaget har sesongen vært preget av de økonomiske vanskene til Norges Cykleforbund, og Mats Tubaas Glende har vært åpen om at han teller på knappene når det kommer til egen satsning.

Med de ti rytterne som stiller til start på tvers av klassene, er det muligheter for gode resultater.

De ti er: Mats Tubaas Glende, Knut Røhme (menn elite), Sondre Rokke, William Handley, Martin E. Farstadvoll, Sivert Ekroll (menn u23), Oda LaForce (kvinner U23), Linus Aksnes, Aksel LaForce (menn junior) og Kamilla Aasebø (kvinner junior).

Knut Røhmes sterke sesong gjorde ham fortjent til OL-plassen i Paris, og sammen med Mats Tubaas Glende har han hatt en solid oppladning i høyden foran mesterskapet.

I Andorra venter meget krevende løyper, mener Tubaas Glende.

– Det første jeg tenker på, er vel at dette er en av de hardeste og mest tekniske løypene du kjører. Så gjør du det godt her, er du en veldig god syklist, vil jeg si, sier han til Terrengsykkel.

I vinduet under kan du se en gjennomgang av rundbaneløypa:

Multitalentet Kamilla Aasebø tok niendeplass i fjorårets VM og som sisteårs junior burde hun ha gode muligheter for å forbedre det resultatet. Aasebø har imidlertid hatt en trøblete sesong med skade og sykdom, men under NM i landevei viste hun klassen sin med gull på både tempo og fellesstart.

På terrengsykkelen er hun også blitt norgesmester og tok også en sjetteplass i den franske cupen for et par uker siden.

MULTITALENT: Kamilla Aasebø har tatt to NM-gull på landeveien og ett på terrengsykkelen i 2024. Foto: Knut Andreas Lone
MULTITALENT: Kamilla Aasebø har tatt to NM-gull på landeveien og ett på terrengsykkelen i 2024. Foto: Knut Andreas Lone

I kortbane har det norske laget et svært sterkt kort i Sondre Rokke, som tok tredjeplass i den innledende verdenscuprunden i Brasil.

Til start i seniorklassen skulle også Emil Hasund Eid vært, etter strålende kjøring i maraton-VM, men har dessverre pådratt seg covid-19.

– Han var meget sterk. Det er veldig trist at han ble syk, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til terrengsykkel.no.

Program

I Norge er det TV 2 som har rettighetene til å sende VM i terrengsykling. Ingen av rittene sendes på lineær-TV, kun på TV 2 Play. Se hvilke ritt og TV-tider under:

Rittene sendt på TV/stream er presisert med kanal/stream.

Torsdag 29. august

  • Kl. 11.00: Finale utfor, kvinner junior

  • Kl. 11.45: Finale utfor, menn junior

  • Kl. 15.45: Kvalisering utfor, kvinner senior

  • Kl. 16.20: Kvalifisering utfor, menn senior

Fredag 30. august

  • Kl. 10.00: Rundbane, kvinner junior

  • Kl. 12.00: Rundbane, menn junior

  • Kl. 16.00: Kortbane, kvinner u23

  • Kl. 16.45: Kortbane, menn u23

  • Kl. 17.30: Kortbane, kvinner elite (TV 2 Play)

  • Kl. 18.15: Kortbane, menn elite (TV 2 Play)

Lørdag 31. august

  • Kl. 12.30: Finale utfor, kvinner elite (TV 2 Play)

  • Kl. 14.00: Finale utfor, menn elite (TV 2 Play)

Søndag 1. september

  • Kl. 09.00: Rundbane, kvinner u23

  • Kl. 11.00: Rundbane, menn u23

  • Kl. 13.30: Rundbane, kvinner elite (TV 2 Play)

  • Kl. 15.30: Rundbane, menn elite (TV 2 Play)

Fullstendige startlister finner du på UCIs hjemmesider.

Hva synes du om denne saken?

Knut har sin bakgrunn fra landeveissykling og Landevei.no. For Terrengsykkel gjør han nyhetssaker om norske profiler, ritt både innenlands og utenlands, folk og sykkelmiljøet. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:

Continue Reading